ManşetEnerjiİklim Krizi

İklim kriziyle ‘dev’ mücadele: Akaryakıt istasyonları güneş enerjisiyle çalışacak

0

Akaryakıt sektörünün çatı kuruluşu Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) ile güneş enerjisi sektörünün öncü şirketlerinden Solaray Enerji akaryakıt istasyonlarının enerji ihtiyaçlarının güneşten karşılanması için ironik bir işbirliğinin temellerini attı.

PÜİS, Solaray Enerji işbirliği kapsamında binlerce akaryakıt istasyonunun mevcut elektrik ihtiyaçlarının çatılarına inşa edilecek güneş enerjisi panellerinden karşılanması hedefleniyor.

Akaryakıt bayileri kar edecek

Yapılan işbirliği kapsamında akaryakıt istasyonlarında güneş enerjisi panellerinden elde edilecek enerjinin üretim fazlası devlete satılabilecek. Akaryakıt bayileri bir yandan enerji ihtiyaçlarının tamamını güneş enerjisinden karşılarken, üretim fazlasını da devlete satarak gelir elde edecek.

‘İklim değişikliği sorununa katkı sağlayacak’

PUİS tarafından yapılan yazılı açıklamada “9 bin 200 akaryakıt istasyonunu çatısı altında toplayan PÜİS, akaryakıt istasyonlarının en önemli giderlerinden biri olan elektrik enerjisinin güneşten elde edilmesi ve temiz enerji kullanımının önünün açılması konusunda sektöre öncülük edecek” denildi.

Açıklamada ayrıca “Tüm dünyanın gündemini meşgul eden iklim değişikliği ve karbon salınımı miktarı sorunlarına da katkı sağlayacak olan bu proje ile ülkemizin ve gezegenimizin geleceği için de olumlu bir adım atılmış olacak” ifadeleri kullanıldı.

Okumuş: Akaryakıt bayileri ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor

Yapılan protokolün ardından bir açıklama yapan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş şunları söyledi: “Akaryakıt bayileri ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor.  İstasyonların en büyük gider kalemlerinden biri olan elektrik tüketiminin istasyonlara kurulacak güneş panellerinden elde edilmesi bayileri ekonomik olarak bir nebze de olsa rahatlatacak.”

Sosyal medya’da tepki

İklim değişikliği ile mücadele için yapıldığı söylenen yeni proje sosyal medyada da ti’ye alındı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Bu şuna benziyor: ‘Biz sizin evinizi yakacağız, ama iyi haber benzin dökmeden elektrik kontağından yangın çıkartacağız’ Akaryakıt istasyonlarına ihtiyaç kalmadığı günü görürüz inşallah…” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.