İklim kriziyle ‘dev’ mücadele: Akaryakıt istasyonları güneş enerjisiyle çalışacak

Akaryakıt sektörünün çatı kuruluşu PUİS, akaryakıt istasyonlarının enerji ihtiyaçlarının güneşten karşılanması için ironik bir işbirliğinin temellerini attı.

Akaryakıt sektörünün çatı kuruluşu Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) ile güneş enerjisi sektörünün öncü şirketlerinden Solaray Enerji akaryakıt istasyonlarının enerji ihtiyaçlarının güneşten karşılanması için ironik bir işbirliğinin temellerini attı.

PÜİS, Solaray Enerji işbirliği kapsamında binlerce akaryakıt istasyonunun mevcut elektrik ihtiyaçlarının çatılarına inşa edilecek güneş enerjisi panellerinden karşılanması hedefleniyor.

Akaryakıt bayileri kar edecek

Yapılan işbirliği kapsamında akaryakıt istasyonlarında güneş enerjisi panellerinden elde edilecek enerjinin üretim fazlası devlete satılabilecek. Akaryakıt bayileri bir yandan enerji ihtiyaçlarının tamamını güneş enerjisinden karşılarken, üretim fazlasını da devlete satarak gelir elde edecek.

‘İklim değişikliği sorununa katkı sağlayacak’

PUİS tarafından yapılan yazılı açıklamada “9 bin 200 akaryakıt istasyonunu çatısı altında toplayan PÜİS, akaryakıt istasyonlarının en önemli giderlerinden biri olan elektrik enerjisinin güneşten elde edilmesi ve temiz enerji kullanımının önünün açılması konusunda sektöre öncülük edecek” denildi.

Açıklamada ayrıca “Tüm dünyanın gündemini meşgul eden iklim değişikliği ve karbon salınımı miktarı sorunlarına da katkı sağlayacak olan bu proje ile ülkemizin ve gezegenimizin geleceği için de olumlu bir adım atılmış olacak” ifadeleri kullanıldı.

Okumuş: Akaryakıt bayileri ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor

Yapılan protokolün ardından bir açıklama yapan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş şunları söyledi: “Akaryakıt bayileri ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor.  İstasyonların en büyük gider kalemlerinden biri olan elektrik tüketiminin istasyonlara kurulacak güneş panellerinden elde edilmesi bayileri ekonomik olarak bir nebze de olsa rahatlatacak.”

Sosyal medya’da tepki

İklim değişikliği ile mücadele için yapıldığı söylenen yeni proje sosyal medyada da ti’ye alındı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Bu şuna benziyor: ‘Biz sizin evinizi yakacağız, ama iyi haber benzin dökmeden elektrik kontağından yangın çıkartacağız’ Akaryakıt istasyonlarına ihtiyaç kalmadığı günü görürüz inşallah…” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR