Fransa‘nın başkenti Paris’te 2015 yılında bir araya gelen dünya liderleri BM İklim Zirvesi’nde (COP21) Paris Anlaşması’nı imzalayarak küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde sınırlanması konusunda anlaştı.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) başta olmak üzere birçok araştırma ekibinin yaptığı çalışmalar, gezegenin 1,5°C’den fazla ısınması durumunda, yiyecek ve su kıtlığı ile aşırı hava olaylarında önemli artışlar olacağını ortaya koyuyor.
Ayrıca 1,5°C eşiğinin aşılmasının, buzulların erimesi, mercan resiflerinin yok olması ve dünya genelinde milyonlarca insanın göç etmesi ile su ve gıda varlıklarına dayalı çatışmaları tetikleyeceği öngörülüyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan bir rapor, gezegenin yüzde 66 ihtimalle 2027 yılına kadar 1,5°C hedefini aşacağını ve böylelikle İrlanda’nın ikliminin önemli ölçüde değişeceği sonucuna varıyor.
‘İrlanda’nın altyapısı, Akdeniz iklimine hazır değil’
Newstalk‘un aktardığına göre, College Cork Üniversitesi‘nden Dr. Chris Mays, “Genel olarak, İrlanda’da daha Akdeniz tarzı bir iklime doğru ilerliyoruz” diyor.
Mays, “Akdeniz iklimi için pek de uygun bir yer sayılmaz. Dürüst olmam gerekirse, Akdeniz iklimini Akdeniz’de tutmayı tercih ederdim” diye ekliyor ve uyarıyor:
“İrlanda’dan dinleyenlerin çoğu için bunun kulağa güzel geldiğini biliyorum ama sorun şu ki, altyapı bu tür bir iklim için hazır değil.”
Geçen yıl, İrlanda birçok sıcaklık rekoru kırıldı. Yapılan araştırma, dünyanın rekor düzeydeki en sıcak yılının yüzde 98 ihtimalle 2027’ye kadar yaşanacağını belirtiyor.
İrlanda hükümeti, 2030 yılına dek ülkenin enerjisinin yüzde 80’inin yenilenebilir kaynaklardan üretileceğini ve 2050’ye dek net sıfıra ulaşacağını taahhüt etmişti.