İklim KriziManşet

‘İklim krizi, patojenik hastalıklarda Pandora’nın kutusunu açtı’

0

Toplam 10 iklimsel tehlikeyi konu alan ve iklim krizinin oluşturduğu tehlikeler ile hastalıklar arasındaki ilişkiyi inceleyen yeni bir araştırmaya göre iklim krizi, dünyada patojenik hastalıkların yarısından fazlasını şiddetlendiriyor.

Araştırmada bu tehlikelerin incelenen 375 hastalıktan 218’ini, yani yüzde 58’ini şiddetlendirdiği tespit edildi. Uzmanlar, iklimsel tehlikelerin patojenik hastalıkları binden fazla farklı yolla etkilediğini söylüyor. Örneğin Covid-19 yayılımının havanın ısınmasıyla azaldığı söylense de yağış ve sel gibi iklim değişikliğinden kaynaklanabilen diğer tehlikelerle tekrar yoğunlaşabiliyor. 

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmanın raporunda iklim krizinden etkilenen patojenik hastalıklar arasında zika, sıtma, dang humması, kolera ve Covid-19 gibi hastalıklar bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Sivrisinek, kene, pire gibi canlıların popülasyonu artıyor

Hawaii adalarının başkenti Honolulu’daki Hawaii Üniversitesi ve Wisconsin Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan çalışmada iklim krizinin oluşturduğu sıcak dalgaları, orman yangınları, aşırı yağışlar ve sellerin hastalıkların bulaşıcılığını artırdığı öne sürülüyor. Raporda küresel ısınma ve yağış modellerindeki değişimlerin hastalık taşıyan sivri sinek, kene ve pire gibi canlıların sayısında artışa yol açtığı belirtiliyor.

Fırtına ve sellerden dolayı ise çok sayıda insanın yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldığı ve bu insanların mecburen patojenlerin yoğun olduğu bölgelere yerleştiği kaydediliyor.

Uzmanlara göre, iklim krizi insanların hastalıklarla mücadelesini de zorlaştırıyor. Örneğin kuraklık hijyen standartlarında düşüşe neden olduğu için dizanteri, tifo ve ishal gibi çeşitli hastalıklar meydana gelebiliyor.

Hawaii Üniversitesi’nde coğrafya alanında araştırmacı olan Camilo Mora, insanlığın “hastalıklarda Pandora’nın kutusunu” açtığını ve henüz gün yüzüne çıkmamış hastalıkların iklim değişikliğinin etkileriyle her an harekete geçebileceğini söylüyor. Mora’nın kendisi de birkaç yıl önce Kolombiya’da mevsim normallerinin dışında yağış yaşanmasının ardından kendisinin de chikungunya virüsüne yakalanmış ve kronik ağrı yaşamış.

Araştırmacılar, dün yayımlanan araştırmayı bundan 700 yıldan öncesine dayanan delillerin yer aldığı 70 binden fazla akademik çalışmayı tarayarak gerçekleştirdi.

DSÖ: 20 yılda 250 binin üzerinde insan ölebilir

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2021 yılında yaptığı bir çalışmada iklim krizinin sağlık alanında ve yoksulluğun azaltılması için son 50 yıldır yapılan tüm çalışmaların hiçe sayılmasına neden olacağı konusunda uyarmıştı. Örgüt,  2030’dan 2050 yılına kadar sıtma ve ishalin yanı sıra yetersiz beslenme ve ısı stresi gibi hastalıklar nedeniyle normalin 250 bin üstünde kişinin her yıl hayatını kaybedeceğini öngörmüştü.

Dünyada sağlık altyapılarının daha zayıf olduğu bölgeleri yoğun bir şekilde etkilemesi beklenen iklim krizi nedeniyle gıda, ulaşım ve enerji alanında yapılacak çalışmaların önemini vurgulayan DSÖ’ye göre en büyük önlem sera gazı salımlarının bir an önce azaltılması. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.