Manşetİklim KriziYeşil Gazete TV

‘İklim krizi nedeniyle kahve, kaju ve avokado üretimi kuzey enlemlere kayacak’

0
İsviçre‘de yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın kahve, kaju ve avokado yetiştirmeye uygun bölgeleri küresel ısınma nedeniyle önemli ölçüde değişecek.

Brezilya, Endonezya, Vietnam ve Kolombiya‘da kahve üretim bölgelerinin tümü, 2050 yılına kadar yaklaşık yüzde 50 oranında küçülecek. Bu durumda kaju ve avokado için uygun alanlar artmasına karşın bu mahsullerin çoğu mevcut yetiştirilme alanlarından uzağa taşınacak.

BBC‘den Matt McGrath‘in aktardığına göre, araştırmanın yazarları, bu mahsulleri üreten çiftçilerin değişen koşullara uyum sağlamasına yardımcı olmak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

Kahve, yalnızca önemli bir içecek olarak değil, milyonlarca küçük çiftçinin geçim kaynağı olarak dünyanın en önemli ürünlerinden biri. Daha zengin ülkelerde tüketici tercihlerindeki artış ise son yıllarda avokado ve kajuya olan talebi önemli ölçüde yükseltti.

İklim değişikliğinin kahve yetiştiriciliğine etkisi son yıllarda kapsamlı bir şekilde araştırılmış olsa da, yükselen sıcaklıkların avokado ve kajuları nasıl etkileyeceği hakkında çok az bilgi var.

Kahve: Yüksek sıcaklıklara en duyarlı ürün

Araştırmacılar bu çalışmayla, artan sıcaklıkların ve değişen yağış oranlarının önümüzdeki 30 yıl içinde üç ürünü nasıl etkileyeceğini inceledi. Bilim insanları ayrıca, ilk kez, arazi ve toprak özellikleri hakkında bilgi topladı.

Rapora göre, dünyanın en fazla tüketilen kahve çeşidi olan Arabica üretiminin çoğunluğunu yapan ülkelerin mahsulün yetiştirilmesine uygunluğu 2050 yılına kadar yaklaşık yarı yarıya azalacak.  Bazı kilit alanlarda ise daha ağır etkiler görülecek. En düşük sıcaklık senaryosunda, Brezilya’nın kahve yetiştirilmesi için en uygun bölgelerinde yüzde 76’lık bir küçülme olacak. Kolombiya için bu oran yüzde 63.

Günümüzde bu mahsullerin yetiştirildiği alanlarının kuzey ve güney uçlarındaki Arjantin, Güney Afrika, Çin ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere bazı bölgeler, bu mahsuller için daha uygun hale gelecek.

Ancak yazarlara göre bu, yeni bölgelerin mevcut alanların yerini kolayca alabileceği anlamına gelmiyor. Zürih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Roman Grüter, “Bugün ana üretim bölgelerinde olanlar için mesaj, tarım sistemlerinin değişen koşullara uyum sağlaması gerektiği” dedi: 

“Daha önce bazı yönetim becerileriyle kahve yetiştirilebilen yeni bir alanda bugün kahve yetiştiriliyorsa, ileriden bu alanları genişletmek mümkün olabilir. Ancak bu, önümüzdeki on yıl içinde buralarda mükemmel kahve yetişeceği anlamına gelmez.”

Kaju fıstığı için tablo biraz daha farklı. Genel olarak, kaju yetiştirmek için uygun alanlar dünya genelinde yüzde 17 oranında genişleyecek. Bununla birlikte, şu anda kar amaçlı kaju yetiştiren bazı ülkeler içinse kötümser bir görüntü hakim. Örneğin, Hindistan kaju yetiştirmeye uygun alanlarının tamamını, Benin ise en düşük sıcaklık artışında bile bu bölgelerin yarısını kaybedecek. 

Avokado için de özellikle en büyük üretici ülkelerde oldukça karmaşık bir tablo var. Dünyanın en büyük avokado üreticisi olan Meksika, üretime uygun arazilerde yüzde 80’in üzerinde büyük bir artış öngörüyor. Bununla birlikte, bir başka büyük üretici olan Peru, aynı iklim modellemesiyle uygun alanlarının yaklaşık yarısını kaybediyor.

Sıcaklıklardaki artış ve yağış düzenlerindeki değişiklikler bazı bölgeleri bu mahsuller için daha uygun hale getirebiliyor. Ancak yazarlar bu ürünleri yeni bölgelerde yetiştirmeye yönelik büyük değişikliklerin, daha fazla ormanı tarım arazisine dönüştürebileceğinden veya istilacı türlerin artmasına sebep olabileceğinden endişe ediyor.

Sicilya’da avokado

Son 30 yılda yaşanan yaklaşık 1 derecelik sıcaklık artışı, Sicilya’daki çiftçileri daha sıcak koşullara daha uygun bir dizi yeni ürüne yöneltti.

Bu çiftçilerden biri olan ve Etna Dağı yakınlarında avokado yetiştiren Andrea Passanisi, iklim değişikliği yüzünden iklim yelpazesini değiştirdiğini söyledi.

Andrea
Ancak sıcaklıklar artmaya devam ettikçe, koşullar avokado yetiştirmek için elverişliliğini yitiriyor. Andrea, BBC News‘e yaptığı açıklamada, “Buradaki gerçek iklim değişikliği mevsimlerde. Bir zamanlar Kasım ve Aralık ayları soğuktu, şimdi ocak ya da şubat. Bu, avokadolar için iyi değil” diye konuştu. 

Artan kuraklık seviyeleri ve yoğun sağanaklar da çiftçiler için zorlayıcı oluyor.

Değişen sıcaklıklar, bu mahsullerin mevcut yetiştiricileri için kötü haber gibi görünse de, üreticilerin iklim değişikliğinin etkilerini bertaraf edebilecek bazı önlemler alması gerekiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.