İklim KriziManşetYerel

İklim krizi burada: Üç ilçeye içme suyu sağlayan Uçarsu Şelalesi kurudu

0
Fotoğraflar: DHA

Antalya‘daki Gömbe Yaylası‘nda bulunan Uçarsu Şelalesi, insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle yaşanan kuraklık neticesinde ilk kez kurudu. Şelale; Kaş, Elmalı ile Demre ilçeleri civarına içme suyu sağlıyordu.

Uçarsu Şelalesi, Gömbe Yaylası’nda 3 bin 24 metre yüksekliğindeki Akdağ‘ın 1800 metresindeki eteklerinden çıkıp, yaklaşık 50 metre yükseklikten akıyor.

Yosun tutmuş kayalar kaldı

Suyun havada uçuşup beyaz bulut görünümüne kavuşması nedeniyle ‘Uçarsu’ olarak adlandırılan şelale ile kaynağında bir damla su kalmadı.

Yaz aylarında bile sıcaklığı 12 derece olan şelalenin suyunun yaklaşık 4,5 kilometrelik bir vadiden akarak oluşturduğu doğal güzelliğin yerinde şimdi yosunlaşmış kayalar bulunuyor. Şelalenin Gömbe Mahallesi’ne doğru aktığı su yatağı ise taş yığınına dönüştü.

‘Eylülden itibaren sular kesildi’

Uçarsu Şelalesi’ne gezmeye gelen Altan Kıllı, DHA’ya yaptığı açıklamada “Elmalı, Kaş, Demre, civarı içme suyu sağlayan, sulama sularıyla bölgeye hayat veren Uçarsu, kurudu. Bunun nedeni özellikle küresel ısınma ve yağışların az olması” dedi.

İlk kez böyle bir şey yaşandığına dikkat çeken Altan Kıllı, “Normalde aralık ayına kadar akar, su olurdu. Ama bu yıl eylül ayından itibaren suyun kesildiğini gördük” ifadelerini kullandı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.