Manşetİklim Krizi

İklim krizi bitkilerin çiçek açma takvimini bir ay önce çekti

0

Cambridge Üniversitesi araştırmacılarının yeni bir çalışması, Birleşik Krallık‘ta bitkilerin ortalama olarak neredeyse bir ay erken çiçek açtığını tespit etti.

Araştırmacılar, 400’den fazla tür için 1793’e dayanan 420.000 kayıtlı ilk çiçeklenme tarihini inceledi. Buna göre, ilk çiçeklenme için ortalama tarih 1986’ya kadar yaklaşık 12 Mayıs’ta görülüyordu, ancak o zamandan beri tarih 16 Nisan’a çekildi. Kaydedilen en son yıl olan 2019’da bahar, 1986 öncesi ortalamadan 42 gün önce geldi.

Birleşik Krallık’ın kuzeyindeki, Stoke-on-Trent‘in yakınlarında çiçeklenme zamanları arasındaki fark, 1986’dan önceki dokuz günken, şimdi dört güne düştü.

Araştırmaya göre, otsu bitkiler, ortalama 32 gün önce, ağaçlar 14 gün daha erken çiçek açtı ve çalılar 10 gün daha erken çiçeklendi. Bilim insanları, daha hızlı üreyen otsu bitkilerin ısınan iklime daha kolay uyum sağlayabileceğini düşünüyor.

En büyük risk, ekolojik uyumsuzluk

Araştırmanın başında yer alan, Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Ulf Buntgen, erken çiçek açma olgusunun devam etmesi durumunda bir noktada ekolojik uyumsuzluğun başlayacağını, bunun “doğa ve çiftçilik uygulamalarının veriminde çok büyük etkisi olacağını” söyledi: “Bitkiler çok erken çiçek açtığında, çoğu bahçıvanın bir noktada deneyimleyeceği bir fenomen olarak geç don onları öldürebilir. ”

Büntgen, daha büyük olan riskin ise bitkiler ve kış uykusuna yatan veya göç eden böcekler, kuşlar ile  diğer vahşi yaşam artık senkronize olmadığında ortaya çıkan “ekolojik uyumsuzluk”tan kaynaklandığını söyledi: “Bu, türlerin yeterince hızlı uyum sağlayamazlarsa ortadan kalkmasına neden olabilir. Söz konusu uyumsuzluklar, orkideler ve arılar ile büyük baştankaralarla onların önemli besin kaynağı olan tırtıllarda şimdiden görülmeye başladı.”

Kraliyet Bahçecilik Derneği‘nde (RHS) Bitki Sınıflandırma Başkanı olarak çalışan Dr. John David de şöyle konuştu: “Bu araştırma şimdilik İngiltere’deki yerel bitkilere odaklandı, o yüzden henüz bahçelerimizdeki bitkiler üzerindeki etkileri bilmiyoruz, ancak benzer değişiklikler olacağını tahmin ediyoruz. Örneğin, RHS bahçelerinde elma ağaçlarının erken çiçek açtığına tanık oluyoruz.”

Araştırmacılar, Birleşik Krallık’taki bitkilerin daha erken çiçek açmaya devam etmesi ve aşırı iklim koşullarının daha da artması halinde “biyolojik, ekolojik ve tarımsal sistemlerin eşi görülmemiş bir risk altında olacağı” sonucuna vardı.

Büntgen, 1C’lik ortalama küresel ısınmanın önemini insanlar için anlamak zor olsa da, bitkilerin bir ay erken çiçek açmasının açık bir değişim gösterdiğini kaydetti: “Bu, artık soyut bir şey değil. Özellikle bir sonraki maaş ödemenizi beklemeniz gerekiyorsa, hepimizde bir ay hissi var.”

Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, yüzlerce kardelen, karaca otu, çuha çiçeği,  kurtboğan otu ve kırlangıçotu da yılbaşından önce çiçek açtı.

Daha fazla kişinin araştırmalara katılması çağrısı yapan Büntgen, “Bu, dünyanın en büyük veri seti ve mükemmel, ancak yeterli değil. Bunu her yıl güncellemek son derece değerli, çünkü iklimin ekosistemlerimizi nasıl etkilediğini gerçekten anlamak için elimizdeki tek araç bu. Bu bizim modelleyebileceğimiz bir şey değil” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.