İklim KriziManşet

İklim için okul grevleri, İsviçrelilerin üçte birinin alışkanlıklarını değiştirmesine yol açtı

0

İklim eylemleri üzerine yapılan bir araştırma, ‘Kolektif eylemin toplum üzerinde doğrudan etkisi olabileceğini’ gösteriyor.

Buna göre, Greta Thunberg‘in 2018 Mayıs ayında başlattığı ve bu yıl haziran ayında mezun olana dek sürdürdüğü Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) iklim grevleri sonucunda İsviçre halkının neredeyse üçte birinin günlük alışkanlıklarını değiştirdi.

Geçen ay, okul çocuklarının iklim değişikliği konusunda eylem talebiyle grev yaptığı küresel gençlik hareketi beşinci yıldönümünü kutlamıştı. Buna odaklanan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Lozan (EPFL) tarafından yapılan bir araştırma, bu grevlerin insanların çevresel tercihleri ​​üzerindeki daha geniş etkisini inceledi.

Ankete katılan İsviçrelilerin yaklaşık yüzde 30’u protestoların ardından ulaşım, satın alma ve geri dönüşüm alışkanlıklarında değişiklik yaptıklarını söyledi.

Ekim ve kasım 2019’daki protestoların ardından İsviçre sakinleriyle yapılan ankette,  grevlere katılmayan, yaşları 18 ile 74 arasında değişen 1.200’ü aşkın kişi, protesto öncesi ve sonrasında çevre alışkanlıklarına ilişkin soruları yanıtladı .

Bu hafta yayınlanan sonuçlar, katılımcıların çoğunluğunun hem Thunberg’e hem de Fridays for Future hareketine olumlu baktığını gösteriyor. Ve yüzde 30’u için bu, somut eyleme dönüştü.

Euronews‘in aktardığına göre, araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Livia Fritz, “Bulgularımız, insanların davranışlarının çevreyi nasıl etkilediğinin daha fazla farkına vardığını ve bireysel düzeyde önemli değişimlerin yolda olduğunu gösterdi” diyor.

En büyük değişiklikler, ulaşım, satın alma ve geri dönüşümde

Katılımcılar en büyük değişiklikleri üç alanda yaptıklarını söyledi: ulaşım, satın alma alışkanlıkları ve geri dönüşüm.

Katılımcıların üçte biri ulaşım alışkanlıklarındaki değişiklikler arasında işe arabayla gitmek yerine yürüdüklerini veya bisiklete binmek gibi alternatifler aradıklarını; eve daha yakın tatil yerleri seçerek uçmaktan kaçındıklarını söyledi.

Anket katılımcıları ayrıca yerel, organik ürünler aradıklarını, daha fazla vejetaryen yemek yediklerini ve iklim protestolarının ardından plastik atıkların azaltılması için daha fazla çaba sarf ettiklerini bildirdi.

Livia çalışmalarıyla ilgili şunları söylüyor:

“Çalışmamız, kolektif eylem yoluyla bu tür sivil katılımın toplum üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabileceğini buldu ve bu tür bir eylemin gerekli olduğunu doğruladı. Bireysel düzeyde yapılan değişikliklerin, aynı zamanda siyasi eylemle desteklenmesi koşuluyla daha geniş toplumsal değişime yol açabileceğini de gördük.”

Alman iklim aktivistleri de protestolara yönelik baskıların ‘büyük bir dayanışma çığlığına’ yol açtığını iddia ediyor.

FFF- Gelecek için Cumalar nedir?

Greta Thunberg 2018’de, henüz 15 yaşındayken, iklim kriziyle ilgili yöneticilerin siyasi eyleme geçmesini talep etmek için her cuma”okulu asarak “iklim için okul grevi”ne  başladı.

Ertesi yıl, kartopu gibi büyüyen eylem, 150 ülkede yaklaşık 4 milyon öğrenciyi kapsayan küresel bir harekete dönüştü .

Thunberg, haziran ayında mezun oldu ve okuldaki protesto günleri sona erdi ancak her cuma ve belirli günlerde dünya çapında yapılan yüzlerce grev sürüyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.