İklim için okul grevleri, İsviçrelilerin üçte birinin alışkanlıklarını değiştirmesine yol açtı

İklim aktivisti Greta Thunberg'in 2018'de başlattığı iklim için okul grevlerinin sonuçlarına ilişkin yapılan bir anket çalışması, İsviçre vatandaşlarının üçte birinin ulaşım, satın alma ve geri dönüşüm gibi alanlardaki günlük alışkanlıklarını değiştirdiğini ortaya koydu.

İklim eylemleri üzerine yapılan bir araştırma, ‘Kolektif eylemin toplum üzerinde doğrudan etkisi olabileceğini’ gösteriyor.

Buna göre, Greta Thunberg‘in 2018 Mayıs ayında başlattığı ve bu yıl haziran ayında mezun olana dek sürdürdüğü Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) iklim grevleri sonucunda İsviçre halkının neredeyse üçte birinin günlük alışkanlıklarını değiştirdi.

Geçen ay, okul çocuklarının iklim değişikliği konusunda eylem talebiyle grev yaptığı küresel gençlik hareketi beşinci yıldönümünü kutlamıştı. Buna odaklanan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Lozan (EPFL) tarafından yapılan bir araştırma, bu grevlerin insanların çevresel tercihleri ​​üzerindeki daha geniş etkisini inceledi.

Ankete katılan İsviçrelilerin yaklaşık yüzde 30’u protestoların ardından ulaşım, satın alma ve geri dönüşüm alışkanlıklarında değişiklik yaptıklarını söyledi.

Ekim ve kasım 2019’daki protestoların ardından İsviçre sakinleriyle yapılan ankette,  grevlere katılmayan, yaşları 18 ile 74 arasında değişen 1.200’ü aşkın kişi, protesto öncesi ve sonrasında çevre alışkanlıklarına ilişkin soruları yanıtladı .

Bu hafta yayınlanan sonuçlar, katılımcıların çoğunluğunun hem Thunberg’e hem de Fridays for Future hareketine olumlu baktığını gösteriyor. Ve yüzde 30’u için bu, somut eyleme dönüştü.

Euronews‘in aktardığına göre, araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Livia Fritz, “Bulgularımız, insanların davranışlarının çevreyi nasıl etkilediğinin daha fazla farkına vardığını ve bireysel düzeyde önemli değişimlerin yolda olduğunu gösterdi” diyor.

En büyük değişiklikler, ulaşım, satın alma ve geri dönüşümde

Katılımcılar en büyük değişiklikleri üç alanda yaptıklarını söyledi: ulaşım, satın alma alışkanlıkları ve geri dönüşüm.

Katılımcıların üçte biri ulaşım alışkanlıklarındaki değişiklikler arasında işe arabayla gitmek yerine yürüdüklerini veya bisiklete binmek gibi alternatifler aradıklarını; eve daha yakın tatil yerleri seçerek uçmaktan kaçındıklarını söyledi.

Anket katılımcıları ayrıca yerel, organik ürünler aradıklarını, daha fazla vejetaryen yemek yediklerini ve iklim protestolarının ardından plastik atıkların azaltılması için daha fazla çaba sarf ettiklerini bildirdi.

Livia çalışmalarıyla ilgili şunları söylüyor:

“Çalışmamız, kolektif eylem yoluyla bu tür sivil katılımın toplum üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabileceğini buldu ve bu tür bir eylemin gerekli olduğunu doğruladı. Bireysel düzeyde yapılan değişikliklerin, aynı zamanda siyasi eylemle desteklenmesi koşuluyla daha geniş toplumsal değişime yol açabileceğini de gördük.”

Alman iklim aktivistleri de protestolara yönelik baskıların ‘büyük bir dayanışma çığlığına’ yol açtığını iddia ediyor.

FFF- Gelecek için Cumalar nedir?

Greta Thunberg 2018’de, henüz 15 yaşındayken, iklim kriziyle ilgili yöneticilerin siyasi eyleme geçmesini talep etmek için her cuma”okulu asarak “iklim için okul grevi”ne  başladı.

Ertesi yıl, kartopu gibi büyüyen eylem, 150 ülkede yaklaşık 4 milyon öğrenciyi kapsayan küresel bir harekete dönüştü .

Thunberg, haziran ayında mezun oldu ve okuldaki protesto günleri sona erdi ancak her cuma ve belirli günlerde dünya çapında yapılan yüzlerce grev sürüyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR