DünyaManşet

İklim için büyük sivil itaatsizlik başladı: İlk gün 70 gözaltı

0
Eylemin ilk gününde Bill McKibben gözaltına alınıyor

Eylemin ilk gününde Bill McKibben gözaltına alınıyor

ABD son yılların en güçlü sivil itaatsizlik eylemiyle çalkalanıyor. Aralarında birçok ünlü ismin, akademisyenin ve eski devlet yöneticilerinin de bulunduğu grubun Beyaz Saray’ın önünde başlattığı oturma eyleminin ilk gününde aralarında eylemin öncüsü Bill McKibben’ın da olduğu 70 kişi gözaltına alındı. 2 hafta sürmesi planlanan eylemde toplam 2000 kişinin eyleme katılacağı ve gözaltına alınacağı tahmin ediliyor.

Bu müthiş sivil itaatsizlik eyleminin amacı kamuoyunun ve Başkan Obama’nın dikkatini Kanada ile ABD arasında 2700 kilometre uzunluğunda inşa edilmesi planlanan devasa petrol boru hatlarına çekmek. Bu boru hattı, Kanada’da bulunan  “tar sand” (katran kumu) rezervlerinden üretilecek petrolü ABD üzerinden Meksika Körfezi’ne taşıyacak. Kendisini “Tar Sand Action” olarak isimlendiren aktivist grubun sözcüsü dünyaca ünlü iklim aktivisti ve yazar Bill Mckibben’a göre “Bu karar, Obama’nın gerçekten çevreci olup olmadığını gösterecek en büyük sınavı”.

Bu sabah tutuklananlar arasında bulunan Bill McKibben şöyle devam ediyor : “Bakın ben Obama ’08 rozetimi yanımda taşıyorum. Ve tüm kalbimle inanıyorum ki Obama bu boru hattının iptaline bir an önce karar verecek. Hava çok sıcak bugün, özellikle de takım elbise-kravat dolanıyorsanız ortalıkta. Ama biz bu savaşı kaybedersek önümüzdeki yıllar çok daha feci olacak.”

Dünyanın en önemli iklim bilimcisi olarak gösterilen Dr. James Hansen de McKibben’e katılıyor: “Kanada’daki zift kumulları tam kapasite işlenmeye başlanırsa iklim değişikliğine karşı olan savaşımız biter, oyunu sonsuza kadar kaybederiz”.

Çevreciler bunun yanısıra boru hattında olası bir kaza sonucu ABD’de ikinci ve daha büyük bir BP felaketi yaşanmasından da korkuyor. Üstelik planlanan boru hattı ABD’nin en büyük tatlı su kaynaklarının etrafından geçiyor.

TransCanada şirketi tarafından yapımı önerilen boru hattının Kanada’nın batısında Alberta eyaletinden başlayarak ABD’de sırasıyla Montana, Güney Dakota, Nebraska, Kansas ve Oklahoma eyaletlerinden geçerek Teksas’da sona ermesi planlanıyor.

Hattın amacı Alberta eyaletinde bulunan ve üretimi (petrole dönüştürülmesi) devasa oranlarda karbon emisyonuna sebep olarak iklim değişikliği felaketini daha da hızlandıracak zift kumullarının satışını ve nakliyesini kolaylaştırmak. Bu anlamda proje “kıyamet hattı” olarak nitelendiriliyor. Obama’nın Kongre’nin herhangi bir onayına ya da vetosuna gerek olmadan projeyi tek başına imzalama veya iptal etme yetkisi var. Bu nedenle sivil itaatsizliğin hedefinde Obama’nın “doğru kararı” vermesini sağlamak var.

Eylemi düzenleyen gruba http://www.tarsandsaction.org sitesinden ulaşılabilir. Sivil itaatsizlik eylemlerinin yanısıra internet kampanyalarının da 2 hafta daha sürmesi, 2000’e yakın barışçıl aktivistin gözaltına alınmayı göze almış olduğu belirtiliyor.

AFP, Itsgettinghotinhere’den derlenmiştir.

Haber: Durukan Dudu – Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.