Manşetİklim Krizi

İklim için buluşan gençlerden ‘Yarının tabağı’

0

“Değişmenin tam iklimi” sloganıyla düzenlenen İklim Diplomasi Haftası’nda bir araya gelen gençler, hem iklim krizine hem de gıda israfına dikkat çekmek için “Yarının Tabağı” adında bir kısa film çekti.

Bianet‘in haberine göre, kısa film, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ICHILD ve STGM ortaklığında hayata geçirilen “İklim için Gençler Buluşuyor” Kısa Film Atölyesi kapsamında farklı kentlerden sekiz gencin katkısıyla hazırlandı.

Kısa filmde gençler dünyada herkese yetecek kadar gıda üretildiğini, fakat adaletsiz gıda paylaşımı ve adil bir düzenin olmayışının yoksulluğa ve israfa neden olduğunun altını çiziyor. Dünyada her yıl üretilen ve tüketilebilecek olan gıdanın üçte biri çöpe giderken, bir yılda toplanan 33 milyon atığının 14.5 milyon tonunu gıda ve beslenme ürünleri oluşturuyor.

 

Gençlerin hazırladığı kısa filmde öne çıkanlar şöyle:

  • Gelecekte gökdelenleri değil, ayçiçek tarlalarını seyretmek istiyorum.
  • Dayanışma içinde gıdamızı koruyabilirsek, dünyamızın geleceğini kurtarabiliriz.
  • Zeytincilikte bir yıl “var yılı” bir yıl “yok yılı” olur. Ama yağışlar azaldığı için artık hep “yok” yılı.
  • Karadeniz’de yağışlar giderek azalıyor ve suyu seven fındık da her yıl azalıyor. Buradaki tarım işçileri de işsiz kalıyor. İşte bu yüzden iklim adaleti, sosyal adalet.
  • Kahve üretimine uygun topraklar 2050’de yarı yarıya inecek. Sebebi iklim krizi. Ben kahvesiz yaşamak istemiyorum, ya siz?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.