Asya Kalkınma Bankası Bölgesel çapta yürüttüğü “İklim Değişikliği Kaynaklı Göç için Politika Seçenekleri” projesi kapsamında bir rapor hazırlıyor. Rapora göre, gelecek yıllarda iklim değişikliği yüzünden ortaya artacak göçleri önlemek için Asya ve Pasifik ülke devletleri şimdiden hazırlanmaya başlamalılar.
Raporun ön taslağı tayfunlar, hortumlar, seller ve kuraklık yüzünden göç edenlerin sayısının gün ve gün artacağını belirtiyor. Rapor ayrıca, sadece geçen yıl (2010) yılı içerisnde Malezya, Pakistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Filipinler ve Sri Lanka’da meydana gelen iklim temelli afetlerin milyonları geçici veya kalıcı olarak yerinden ettiğine dikkat çekiyor.
Şimdiden Harekete Geçilmeli!
Rapora göre İlgili göç dalgalarını yönetmek için her hangi bir uluslararası işbirliği mekanizması bulunmuyor, var olan koruma ve yardım mekanizmaları ise yetersiz, koordinasyonsuz ve dağınık. Ulusal hükümetler ve uluslararası toplum konuyu ele almak üzere şimdiden, geç olmadan harekete geçmeli.
Sıcak Noktalar Megaşehirler
Asya Kalkınma Bankasına göre kıyılarda kurulu olan Megaşehirler iklim değişikliği ve iklim temelli göçler yüzünden en çok etkilenecek bölgeler. Kırsal bölgelerden kaçan ve kendilerine şehirlerde yeni yaşantılar arayanlar büyük şehirlerde ciddi altyapı problemlerine yol açacak. Seller ve tropik fırtınalar ile kırsal bölgelerden kentlere olan göç iyice hızlanacak. Bangkok, Malila, Busan, Singapur, Kuala Lumpur, Bombay tehlike altındaki şehirlerden bazılar…
İklim Değişikliği Fakiri Vuracak
Bart W. Edes, Asya Kalkınma Bankası Yoksulluk Azaltma, Toplumsal Cinsiyet ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı:
İklim göçleri fakirleri ve kadınları toplumun diğer kesimlerinden daha fazla etkiyecek. Birçok bölgede, bu kesimler ciddi iklim değişikliği ve çevresel bozulma sorunları ile baş edebilecek bir konumda değiller. Bu kesimler öncelikle çözümü göç ederek arayacaklar.
Asya Kalkınma Bankası’nın İklim Değişikliği Kaynaklı Göç için Politika Seçenekleri projesi Asya ve Pasifik bölgelerinde iklim değişikliği ve göçler konusuna politika üretmeye çalışan ilk uluslararası girişim.
(Yeşil Gazete)