23 – 24 Mart tarihlerinde İstanbul Galatasaray’da bulunan Cezayir Toplantı Salonu’nda Yeşil Gazete , Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Climate Tracker ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen “İklim Gazeteciliği Atölyesi” katılımcılarından Elif Cansu İlhan ve Barış Can Sever’, 8 – 18 Mayıs 2017 tarihlerinde Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenecek “İklim Değişikliği Konferansı“na katılmaya hak kazandı.
İlhan ve Sever atölye sonrasında iklim değişikliğine dair hazırladıkları yazılarının bir gazete ya/ya da kendi bloglarında yayınlanmasının ve Climate Tracker seçici kurulu ile paylaşılmasının ardından düzenlenen makale yarışması sonucunda kazanan isimler oldu.
Elif Cansu İlhan ve Barış Can Sever’den tüm bu süreci Yeşil Gazete okurları için değerlendirmelerini istedik.
Climate Tracker ve Yeşil Gazete’den, hepimize ilhan olan insanların eğitmen olduğu, Andreas’ın, Jedi yeteneklerimiz dahil pek çok şeyi kullanmayı öğrettiği eğitim inanılmaz keyifli ve motive ediciydi. En büyük kazanımının Bonn olmadığını, yarışma için makale yazarken anlamıştım. Güzel insanlarla tanıştım, çok kıymetli bilgiler edindim, keyif alarak bir şeyler ürettim.
Şimdi 6-14 Mayıs tarihlerinde, Barış’la birlikte, Climate Tracker eğitmenlerimiz rehberliğinde, Bonn’dan UNFCC izlenimlerimizi paylaşacağız. UNFCC, her yıl Bonn’da ve Mayıs ayında düzenlenen, iklim değişikliği üzerine bir BM konferansı. Yani iklim meselesine ilgi duyanlar için orada olmak büyük heyecan.
Marakeş sokaklarında serseri mayın gibi dolaşma deneyimimin ardından, böyle bir ekiple birlikte olacak olmak benim için çok rahatlatıcı. Orada zaten, Alper‘in her ihtiyaç duyduğumda yardım edip, toparlayacağını öğrenmiştim.
Biz, Yeşil Gazete’den bildiriyor olacağız, görüşmek dileği ile…
Atölye duyurusunu görür görmez bu çalışmaya başvurumu kesinlikle yapmalıyım diye içimden geçirmiştim. İçimden geçirmekle kalmayıp hemen başvurumu yaptım. Türkiye’de gazetecilik alanında filizlenmeye başlayan bir alan olan iklim gazeteciliği adına atölye çalışması düzenlenmesi çok iyi bir fikir ve fırsattı. Bilgi dolu ve verimli geçen iki günün ardından Bonn’a gitmeye hak kazanmamı sağlayan makale yarışması başlamıştı. Şimdiye kadarki bilgi ve deneyimlerimi yazıya döküp, kamuoyuyla paylaşmanın önemli bir dönüm noktası olacağını hissettim. Yarışmanın ödülü ise, yaşam deneyimlerime adını kazıyacağım türden bir davetti. Bu makalemin incelenmesi ve devamında yapılan online görüşme sonrası Bonn’a gideceğimi öğrendim ve geldiğim noktanın şaşkınlığı içerisinde ileriye dönük fikirler üretmeye ve iklim değişikliği konularını nasıl daha iyi aktarabilirim gibi sorular üzerine düşünmeye başladım.
Bonn’da gerçekleşecek İklim değişikliği konferansı boyunca çeşitli uzmanlarla bir araya gelip, onlardan konuya dair detaylı bilgiler alabilmeyi dört gözle bekliyorum. Aynı zamanda yoğun bir şekilde bu bilgileri çevremle paylaşma gayreti içerisinde olacağım. Umarım güzel bir deneyim olur ve tüm canlılar adına olumlu işler çıkarırız.
Haber: Alper Tolga Akkuş
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…