İklim KriziManşet

İklim felaketleri Türkiye’de de artıyor

0

Çorlu’da 24 kişinin ölümüne neden olan tren kazasının aşırı yağışlardan kaynaklandığının açıklanması gözleri bir kez daha sel ve toprak kaymaları gibi felaketlerle iklim değişikliğinin bağlantısına çevirdi.

İklim değişikliği konusunda veriye dayalı bilgi üretmek için kurulan “İklim Haber” bugün Türkiye’deki iklim afetlerini inceleyen detaylı analizini kamuoyuyla paylaştı.

“Türkiye’de İklim: Afetler artıyor ve bunun farkındayız” adı verilen analizde, son yıllarda ülkemizde hem ortalama sıcaklıkların arttığını hem de sel ve benzeri afet olaylarının hem sayısında hem de şiddetinde artış olduğunu ortaya koyuyor.

Şiddetli yağış Tekirdağ-Şarköy’ü etkisi altına aldı

İklim değişikliği kuraklık, sel ve benzeri afetlerin sıklığını artırıyor

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve birçok bilimsel kuruluş iklim değişikliği yüzünden küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskini, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini yükseltebileceğini ortaya koyuyor.

Gezegendeki tüm canlıların hayatını tehdit eden ve milyonlarca dolarlık hasarlara yol açan bu afetlere dair dünyanın birçok yerinden haberler geliyor.

Konuya dair yapılan son bilimsel analizde, Türkiye’de durumun çok farklı olmadığını ortaya koyuyor.

Analizde öne çıkan başlıklar ise şöyle:

1-) Türkiye’de ortalama sıcaklıklar, 1998 yılından beri sürekli artıyor.

2-) Türkiye’de ortalama sıcaklık 1970 yılına göre ise 1.5 derece artış göstermiş durumda.

3-) Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de 2017 yılında 598, 2016 yılında 654, 2015 yılında ise 731 meteorolojik afet gözlemlenmiş. 1940’lardan beri en çok afet bu üç yılda görülmüş.

4-) Son üç yılda Türkiye’deki afetlerin ortalama %80’inden fazlası fırtına, şiddetli yağış/sel ve dolu afeti olarak gerçekleşmiş.

Çorlu’da yaşanan ve 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasından

Türkiye’de meteorolojik afetler giderek şiddetleniyor

Çalışmalar Türkiye’de afetlerin, başta fırtına, sel ve don olmak üzere giderek arttığını ve aynı zamanda giderek şiddetlendiğini de gözler önüne seriyor.

Diğer yandan ise uzun vadeli veriler, Türkiye’nin genel ikliminde sıcaklık artışları yaşandığını, yağışların ve nemin düştüğünü, buharlaşmanın ise arttığını gösteriyor.

Verilere göre 2017 yılında gözlenen meteorolojik karakterli doğal afetler içinde fırtına (%36), şiddetli yağış/sel (%31) ve dolu afeti (%16) ile ilk sıralarda yer alıyor.

2016 yılı içerisinde ülkemizde meydana gelen meteorolojik karakterli doğal afetlerin yarısına yakınını fırtınalar (%45) oluşturuyor. İkinci sırada kuvvetli yağış ve sel olayları (%20) yer alırken bunu %15’lik dilim ile dolu olayları takip ediyor.

2015 yılında gözlenen meteorolojik karakterli doğal afetler içinde fırtına-hortum (%31), şiddetli yağış ve sel (%31) ve dolu afeti (%15) ilk sıralarda yer alıyor.

Türkiye’de insanlar da meteorolojik afetlerin giderek arttığını düşünüyor

İklim Haber’in 1 ay önce Konda ile beraber yayınladığı ankette, Türkiye’nin %76,3’ünün afetlerde artış olduğunu ifade ettiği ortaya konulmuştu. Türkiye’de yürütülen saha çalışmasında, “Türkiye’de sel, fırtına, aşırı sıcaklık, kuraklık gibi düzensiz hava olaylarının arttı mı, azaldı mı?” sorusu toplam 2595 kişiye sorulmuştu.

Bilim çevreleri ve kamu kuruluşları, Türkiye’de de, küresel iklim değişikliğinin benzer bir biçimde meteorolojik doğal afetlerin hem sıklığını hem de etkisini artırma riski olduğunu belirtiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü bir yandan dünya genelinde “küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle, meteorolojik, iklimsel ve hidrolojik afetlerin oluşum sayılarında ciddi artışlar olduğunu”  ifade ederken, Türkiye’nin 6. Ulusal İklim Değişikliği Bildirimi’nde ise tüm Türkiye’de sıcaklıkların yükselmekte, yaz günleri ve sıcak gün sayısının artmakta ve tüm meteorolojik istasyonlarda toplam yağışlarda azalma olduğu ortaya konuluyor.

Ankara, 2018

Geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye’de yaşanan afetler arasında Ankara, Kahramanmaraş ve Konya’daki sel felaketi, İstanbul’da şiddetli yağışların yok açtığı su baskınları bulunuyor.

Çorlu faciasında da aşırı yağış gerekçesi

Dün Çorlu’da yaşanan ve 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazası için de yetkililer aşırı yağışların neden olduğu altyapı hasarını gerekçe göstermişlerdi.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan “14:20 ile 15:10 arası yaklaşık 50 dakikalık süreçte metrekareye 32 kg yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanütsü bir şişmeye neden olmuş, yağmurun raylar ile menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuştur. Bu boşluğun makinistler tarafından görülme şansı yok, lokomotif geçtikten sonra fark edildi” demişti.

Aşırı yağışlar, seller ve toprak kaymalarını artıran iklim değişikliği, plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı, yanlış politika ve uygulamalardan kaynaklanan felaketlerin daha sık yaşanmasına neden  oluyor. Çorlu kazası iklim değişikliiğine uyum için yapılması gereken çalışmaların kapsamının ne kadar geniş olduğunu da gösteriyor.

 

(İklim Haber, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.