İklim KriziManşet

İklim değişikliğini kamu sağlığı konusu yapmak

0

Birçok kişi için küresel ısınma denildiğinde akla eriyen buzullar ve de sularda yaşam mücadelesi veren kutup ayıları geliyor. Pek çok kişinin değil kutup, ormanda özgür gezen normal boz ayı bile görmediğini düşündüğümüzde küresel ısınmanın etkilerini gündelik hayatında gözlemleyemeyen toplum, iklim değişikliğini öncelikli problem haline de getiremiyor.

Science dergisi iklim değişikliği özel sayısında iklim değişikliği ile bulaşıcı hastalıklar arasında doğru orantılı bir ilişki olduğuna yer verdi. Yeryüzü sıcaklaştıkça bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere, kalp ve solunum rahatsızlıklarının da toplumda görünme oranları artmakta. İklim değişikliği kaynaklı ekstrem hava koşulları ve bunların yarattığı afetlerle görünen hastalıklar da cabası.

Yapılan son araştırmalara göre ise küresel ısınma,ekolojik bir problemden öte toplumsal sağlığa tehdit olarak lanse edildiği zaman toplumda daha büyük farkındalık uyandırabiliyor. Sağlık söz konusu olduğunda insanlar konuya daha duygusal ve kişisel olarak yaklaşıp can evlerinden vuruluyorlar. Bu stratejinin bir diğer olumlu yönü ise küresel ısınmayı devletin işi olmaktan çıkarıp bireye indirgiyor, insanlara problemlerin çözülebileceğine dair umut veriyor.

İklim değişikliğinin kamu sağlığına tehdit olarak yeniden markalaştırılmasında en önemli desteğin ise sağlık sektörü çalışanlarından, özellikle doktor ve hemşirelerden gelmesi gerekiyor. İnsanların en çok güvendiği meslek gruplarının başında gelen doktorların konuyla ilgili eğitmen vazifesi görmesi gerekiyor. Sigara içmeyen doktorların sigarayı bıraktırmada daha etkili olduğu düşünülürse doktorlar da çevreci harekete katılıp iklim değişikliği için yapılabilecekleri meslektaşlarına ve çevrelerindekilere anlatabilir.

Yeniden markalaştırma süreci için çevre konuşmalarına tıp dünyasının, medikal konuşmalara ise çevrecilerin dahil edilmesi ve ortak sempozyumlar düzenlenmesi ilk adım olabilir. Kalıcı adım olarak ise iklim değişikliği ve iklim değişikliğinin yol açtığı hastalıklar konusunda tıp öğrencilerinin bilgilendirilmeleri gerekiyor. Böylelikle gelecekte bir çocuk doktorunu hastanın ailesine çocuklarındaki astımın bir nedeninin de değişen iklim nedeniyle artan polen sayısı olduğunu anlatabilir.

İklim değişikliği ile mücadelede konunun tütünle savaşta olduğu gibi bir sağlık sorunu olarak lanse edilip tüm koldan savaşılması gerektiği aşikâr; ancak tütün savaşı propagandasının aksine, bu kampanyanın başarılı olmasını 20 sene beklemek çok geç olabilir.

Yazının orjinali http://healthland.time.com/2013/08/08/rebranding-climate-change-as-a-public-health-issue/

Yazı: Courtney Subramanian

İngilizce aslından derleyen: Özgecan Kara

(Yeşil Gazete, Healthland Time)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.