İklim KriziManşet

İklim değişikliğini inkar eden Trump Paris Anlaşması’nda geri adım mı atıyor?

0

AB İklim Komiseri Miguel Arias Canete, ABD yönetiminin Paris İklim Anlaşması’nda kalabileceğini veya şartları yeniden müzakere edebileceklerini iddia etti. Canete’nin cumartesi günü gerçekleşen Çevre Bakanları Toplantısı’nın ertesi günü böyle bir açıklama yapmış olması dikkat çekti. Beyaz Saray, pozisyonlarında herhangi bir değişiklik olmayacağını ifade etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, bu yılın Haziran ayında Paris İklim Anlaşması’ndan geri çekileceğini ilan etmişti. Donald Trump, gerekçe olarak da bu anlaşmanın 6 buçuk milyon insanı işsiz bırakacağını, Gayrı Safi Yurtiçi Hasılada da 3 trilyon dolarlık servet kaybına sebep olacağını söylemişti.

İlk işaret Fransa ziyaretinde

BBC’nin haberine göre Donald Trump anlaşmadan çekileceğine dair açıklamayı yaparken Paris İklim Anlaşması’na tekrar girmek veya ABD için daha adil olan tamamen farklı bir anlaşma imzalayabileceğini söylemişti. Temmuz ayında Fransa’yı ziyaret eden Donald Trump, “Paris İklim Anlaşması’yla ilgili yeni gelişmeler olabilir. Neler olacağını hep birlikte göreceğiz” demişti.

Miguel Arias Canete’nin sözleri Wall Street Journal gazetesi tarafından da alıntılandı. Wall Street Journal’a göre Kanada Montreal’da gerçekleşen Çevre Bakanları Toplantısı’na ABD gözlemci düzeyinde katıldı. Canete ABD’nin Paris Anlaşması için tekrar pazarlık yapmayacaklarını ama hangi maddelere dahil olabileceklerini değerlendirdiklerini belirttiğini söyledi. Canete, “Bunlar Trump yönetiminden daha önce hiç duymadığımız sözler” dedi.  Şili Çevre Bakanı Marcelo Mena da İspanyolca attığı bir tweet’te, “Toplantıda ben de vardım ve ABD müzakerecisi kapıları tamamen kapamadı” dedi. Gelecek hafta gerçekleşecek BM Genel Kurulu toplantısında, “ABD’nin gerçek pozisyonunun değerlendirileceği” belirtiliyor.

 

(Gazete Duvar)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.