İklim Krizi

İklim değişikliğini inkar eden “Kirli Düzine”

0

İklim Müzakereleri Durban’da devam ediyor.  Resmi görüşmeler zorlu ve sıkıntılı geçmesine rağmen Dünya halen Durban’dan umudunu kesmiş değil. Bir yandan resmi müzakereler de devam ederken, diğer taraftan Dünya’nın dört bir yanından gelen aktivistler ve sivil toplum temsilcileri, başarılı, bağlayıcı ve adil bir anlaşma için mücadelelerine devam ediyor.

Dün, Yeşil Gazete’den de haberi yapılan bir eylem vardı.  Sivil toplum temsilcileri Sürdürülebilir Kalkınma için Dünya İş Konseyi toplantısını bastı. Petrol gibi kirleten, yüksek emisyon yayan şirketlerin iklim zirvesindeki lobi faaliyetlerini protesto eden sivil toplum kuruluşlarından Greenpeace, iklim zirvesini baltalamaya çalışan en önemli ve büyük, uluslararası şirketlerin ve kurumların listesini yayınladı. Greenpeace’in yaptığı araştımaya göre “Kirli Düzine” listesi şöyle:

Şirketler

1. Royal Dutch Shell

2. Shell Kanada

Shell şirketleri, dünyada “iklim değişikliğini red eden araştırmacıları ve araştırmaları en çok destekleyen şirketlerin başında geliyor.

3. Arcelor Mittal

Dünyanın en büyük demir çelik şirketlerinin başında elen Arcelor Mittal, ABD’nin iklim değişikliği ile mücadele etmesini engellemeye çalışan ABD Senatosu üyelerini ve adaylarının en önemli fon kaynaklarından biri.

4. Exxonmobile

ExxonMobile, AB’nin 2020’ye %30 Emisyon Azaltma hedefleri vermesine engel olmaya çalışıyor, ve iklim değişikliği bilimsel gerçekliğini inkarı için kaynak yaratıyor.

5. KOCH

Kanada’nın iklim değişikliği ile mücadele etmesini baltalıyor. Yenilenebilir enerji çalışmalarını baltalıyor.

6.BASF

BASF  “iklim değişikliğini ret eden araştırmacıları ve araştırmaları en çok destekleyen şirketlerin başında geliyor.

Kurumlar:

7. Uluslararası Ticaret Odası

8. Sürdürülebilir Kalkınma için Dünya İş Konseyi

9. Kanada Petrol Üreticileri Birliği

10. BusinessEurope

11. ABD Ticaret Odası

12. ABD Petrol Enstitüsü

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.