EnerjiManşet

İklim değişikliğini etkileyen termik santrallerin Türkiye karnesi: Erken ölümleri tetikliyor

0

Türkiye’nin enerji alanındaki gündemini oluşturan yerli ve milli enerji politikası kapsamında ele alınan; Eskişehir, Çanakkale ve Tekirdağ’da yapılacak termik santrallerin etkileri Ekologos tarafından, ”Linyit Yanmaz! Yakar!” başlığıyla raporlaştırıldı.

14 linyit yakıtlı termik santralin yanına 24 adet daha geliyor

Türkiye’de 2017’nin sonu itibarıyla işletilen toplam 27 kömürlü termik santral bulunuyor ve bunların 14 tanesini linyit yakıtlı termik santraller oluşturuyor. İşletmedeki termik santrallere ek olarak bir de kurulması planlananlar var. 2017 sonu itibarıyla 14 tane lisans sürecinde, üç tane ilan edilen, üç tane inşa halinde dört tane de lisans almış toplamda 24 linyitli termik santral planı mevcut. Bu santrallerin toplam kurulu gücünün 16.420 MWe olacağı hesaplanıyor.

Milli ve yerli enerji politikasında enerji kaynağı güneş ve rüzgâr olmalı

“Linyit Yanmaz! Yakar!” raporu, bu 24 adet linyit yakıtlı termik santral arasından Alpu Termik Santrali (Eskişehir), Yenice Çırpılar Termik Santrali (Çanakkale), Çerkezköy Termik Santrali (Tekirdağ) projelerini ele alıyor ve bölge halkının sürece yönelik tepkilerine odaklanıyor.

Çalışmada, milli ve yerli enerji politikası kapsamında işletime alınması planlanan/işletimdeki linyit yakıtlı termik santral projeleri yerine enerji kaynağı olarak güneş ve rüzgârın kullanılmasının gerekliliği gözler önüne seriliyor.

Raporda Türkiye’deki kömür üretimi ve tüketimindeki artışın nedeninin linyit kömürü üretimi ve termik santrallerdeki tüketimin oluşturduğu ifade ediliyor.

Tüm kömür kaynaklarında üretim-tüketim miktarı açısından Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olmadığı aksine taşkömüründe neredeyse tamamen dışa bağımlı olduğu vurgulanıyor.

Doğayı kirletiyor, ciddi hastalıklara yol açarak halk sağlığını tehdit ediyor

İklim değişikliğine en çok etkisi olan linyit ve kömürlü termik seçeneğinin yatırımcılar açısından da ekonomik olmadığının dikkat çekildiği raporda kömürlü termik santraller doğayı tehdit etmekle kalmadığına, halk sağlığını da etkilediğine; ciddi hastalıklara yol açarak erken ölüm sayısındaki artışı da tetiklediği belirtiliyor.

Dünya liderlerini ülkelerindeki kirli fosil yakıtlardan biri olan kömürden vazgeçmeye çağıran Paris İklim Anlaşması’na da değinilen raporda; santrallerin hava kirliliğinin artmasına yol açtığı ve küresel ısınmayı hızlandırdığı bu nedenle Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde sorumluluklarını yerine getirmekte zorlandığı ifade ediliyor.

Kömürlü ve linyit yakıtlı santraller iklim değişikliğine en çok etkisi olanlar

Yanma teknolojisi ne olursa olsun iklim değişikliğine en çok etkisi olan santrallerin kömürlü ve bilhassa linyit yakıtlı santraller olduğunun belirtildiği raporda kömürle çalışan santrallerin, enerji üretebilmek için suya ihtiyaç duyarken, su kaynakları üzerindeki stresi de artırdığı bilgisine yer verildi.

Ekonomik ve çevresel etkilerin yanı sıra toplumsal tepkilere de geniş yer verilen raporda Eskişehir, Çanakkale ve Tekirdağ’da yetkililer ve yöre halkının düşüncelerine de yer verildi.

*Ekologos’un ”Linyit Yanmıyor, Yakıyor!” raporunun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Ekologos’un ”Linyit Yanmıyor, Yakıyor!” raporunun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.