EkolojiManşet

İklim değişikliğine dirençli bitkiler

0

İklimler Güzeldir ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Başka Bir Tarım Mümkün vizyonuyla oluşturulan, Terra Madre Anadolu etkinliğine özel hazırlanan ‘İklim Değişikliğine Dirençli Bitkiler Bülteni’ yayımlandı.

İklim Değişikliğine Dirençli Bitkiler bülteni iklim krizi kaynaklı mevsim normallerinin üzerinde geçirilen mevsimlere işaret ediyor:

“Yine mevsim normallerinin üzerinde bir yaz geçirdik. Aşırı sıcaklar ve aşırı yağışlar hayatımızın bir rutini haline geldi diyebiliriz. Terimsel olarak bahsetmek gerekirse, iklim olayları aldı başını gitti. Ülkelerin karnesi aşırılıklarla doldu. Artık iklim değişikliğini hissetmeyen kalmadığına göre, yeni normallere alışmak, buna uyum sağlayarak dayanıklı hale gelmek elzem değil mi?”

İklimler Güzeldir oluşumunun bülteninin literatür çalışması Türkiye’den ve dünyadan iklim değişikliği haberlerine de odaklanıyor. Araştırma süreci şu ifadelerle anlatılıyor:

“Bir yandan küresel ısınma tetikleyicileriyle mücadele ederken, bir yandan da insanlık olarak nasıl adapte olacağımızın araştırmalarını yapıyoruz. Uyum sürecine dair konuları araştırırken ilk aklımıza gelen başlıklardan birisi bazı bitkilerin iklim değişikliğine dair nasıl dirençli olabildikleriydi.”

Dirençli bitkiler üzerine yapılan araştırmanın ardından nar, lavanta, mercimek ve ayrık otu dirençli bitkiler arasında kendilerine yer buldu.

İklimler Güzeldir oluşumu bir de İklim Değişikliği ve Gıda Güvenliği Anketi yayımladı. Anket Terra Madre Anadolu Gastronomi Fuarı için hazırlandı. Eş zamanlı olarak internetten yayınlanan ve doksan beş katılımcının yer aldığı ankette; tohum, gıda güvenliği, toprak, biyoçeşitlilik ve su başlıklarında sorular soruldu.

Ankete göre; Türkiye ve Dünya’da yaşanan gıda enflasyonu nedeniyle de gündeme ilgi sıcak görünüyor. Buna göre; ilginin etkiye dönüştürülmesi için, kamunun farkındalığının arttırılması yönünde birçok fırsat bulunuyor.

İklimler Güzeldir hareketi nedir?

İklimler Güzeldir oluşumu manifestosunda, iklim değişikliğine ilişkin olumsuz havanın uyum sürecini de olumsuz etkilediğini şöyle aktarıyor:

“İklim değişikliği üzerinden medya diliyle yaratılan olumsuz ve umutsuz havanın, insanları iklim değişikliğine uyum sürecine adapte etmekte zorladığını düşünüyoruz.

Biz ‘iklimler güzeldir’ yaklaşımımızla Anadolu’daki iklimin çeşitliliği açısından zenginliğini ve yaşam kültüründen gelen iklim dostu alışkanlıklarını anlatmayı, bu bağlamda bilgi alışverişinde bulunmayı, sorumlu ortak bir çaba içinde yer almayı istiyoruz.

İklimler Güzeldir; iklim kriziyle örtüşen konuları, Anadolu’nun yaşam kültüründen gelen zenginlik ile harmanlayarak olumlu ve motive eden bir dil ile içeriğe dönüştüren, yaratıcı proje geliştiren ve farklı paydaşlar ile birlikte eyleme geçen bir sosyal girişimdir.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.