İklim KriziManşet

İklim değişikliğinde acı reçete: Çin’de sellerden dolayı 186 kişi hayatını kaybetti

0
Rongshui Miao Otonom Bölgesi'nin 3 Temmuz 2016 tarihli havadan görüntüsü. Liuzhou, Çin Görsel: Long Tao/VCG - Getty Images

Weather Underground‘dan Jeff Masters‘ın yazısını Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Cansu Güngör‘ün çevirisiyle sunuyoruz.

***

Çin’deki şiddetli muson yağışları Yangzte Nehri’nin taşmasına, 186 kişinin ölümüne,45 kişinin kaybolmasına ve en az 7.6 milyar dolar zarara sebep oldu. Hubei Sivil İşler Dairesi, vilayette 1.5 milyon insanın tahliye edildiğini ya da yardıma muhtaç olduğunu, takriben 9,000 ev çöktüğünü ya da ciddi hasar gördüğünü ve  710,000 hektardan fazla ürünün zarar gördüğünü söyledi.

Sigorta simsarı Aon Benfield’in Mayıs 2016 Felaket Raporu‘na göre, sel felaketleri yüzünden oluşan 7.6 milyar dolarlık hasar bu selleri  2016 yılının şimdiye kadarki en maliyetli ve ikinci en ölümcül hava muhalefetine bağlı felaketi yaptı. Zira, 2016 yılının en ölümcül felaketi Nisan ayından 300 kişinin ölümüne sebep olan Hindistan’daki ısı dalgasıydı.

Çin’in öldürücü muson mevsimi

Rongshui Miao Otonom Bölgesi'nin 3 Temmuz 2016 tarihli havadan görüntüsü. Liuzhou, Çin Görsel: Long Tao/VCG - Getty Images

Rongshui Miao Otonom Bölgesi’nin 3 Temmuz 2016 tarihli havadan görüntüsü. Liuzhou, Çin Görsel: Long Tao/VCG – Getty Images

Çin’de bu yıl muson mevsimi sert geçti. 22 Haziran’daki kasırga Pekin’in 500 mil güneyinde, Jiangsu’ya bağlı Yancheng’i vurdu; 98 kişi hayatını kaybederken 800 kişi de yaralandı. Bob Henson, 23 Haziran’daki gönderisinde bu kasırganın Mei-yu (ya da baiu) cephesi boyunca meydana geldiğini ve bunun da özellikle ilkbaharın sonu ve yazın başlangıcında birkaç hafta sürebileceğini yazmıştı.

Bu yarı-kalıcı özellik Doğu Çin’den Tayvan’a oradan da Japonya’nın güneyine kadar genişleyip her yaz ve baharda kuzeye doğru baskı yapan güneybatı musonuyla birleşir.

AMS Glossary, “mei-yu/baiu cephesinin doğuya doğru yayılan orta ölçek konvektif sistemler (MCSs)1 ve orta ölçek konvektif kompleksler (MCCs)2 ile bağlantılı yoğun konvektif yağışlardaki payı sebebiyle Güneydoğu Asya’nın ikliminde çok önemli” olduğunu belirtti.

Birtakım araştırmalar Mei-yu yağışının, bu sene gözlendiği gibi, özellikle El Niño’yu takip eden yazlarda çok daha şiddetli gerçekleşmeye meyilli olduğunu buldu. Selden etkilenmiş bölgelerde bu hafta içinde şiddetli yağışların sürmesi bekleniyor.

Ç.N.1: Birkaç saat veya daha fazla sürebilen, münferit olaylardan daha büyük ve ekstra tropikal siklonlardan daha küçük boyuttaki düzenli gök gürültülü sağanak yağışlar. (kaynak: wikipedia)

Ç.N.2 : Orta ölçek konvektif sistemlerin özgün bir hali. Geceleri oluşur, uzun sürelidir ve yoğun yağış, rüzgar, dolu ve yıldırım taşır. (kaynak: wikipedia)

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yazı: Jeff Masters

Yeşil Gazete için çeviri: Cansu Güngör

(Yeşil Gazete, Weather Underground)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.