İklim değişikliği zirvelerinde “Türkiye’nin yılı”

Marakeş’te sürmekte olan COP 22 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde ilk günden günün fosili “ödülünü” alarak dikkatleri üzerine çeken Türkiye, müzakerelerdeki aktif, ama sadece kendi gündemiyle ilgili katılımı nedeniyle eleştirilere hedef oluyor.

Uluslararası İklim Eylem Ağı (CAN International) tarafından zirve boyunca her gün yayımlanan ECO başlıklı bültende bugün bir yazı da Türkiye’nin tutumuna ayrıldı.

Türkiye'nin Marakeş'teki COP 22'de açtığı ülke pavilyonu
Türkiye’nin Marakeş’teki COP 22’de açtığı ülke pavilyonu

Marakeş’te, iklim zirveleri tarihinde ilk kez gösterişli bir pavilyon açarak 2020 iklim zirvesini düzenlemeye aday olan, daha ilk oturumda gündeme bir madde eklenmesini isteyerek azaltım için finansman yardımı talep eden, ama henüz Paris Anlaşması’na taraf bile olmayan ve geçen yıl sunduğu azaltım hedeflerinin yetersiz olduğu bilinen Türkiye’nin tutumundaki çelişkilerin vurgulandığı yazının tam metni şöyle:

eco_year_of_turkey“Herkes iyi bir COP’u sever – hatta o kadar ki delegeler daha tamamlanmamış bir konferans merkezinde bile dolanır durur. Ve daha 2017, 2018 ve 2019 COP’larının hangi ülkenin ev sahipliğinde yapılacağını bilmesek de, bir şeyi biliyoruz: 2020, Türkiye’nin yılı olabilir.

Türkiye hükumetinin 2020 yılında yapılacak iklim zirvesine aday olduğu, kendilerini 4. Bölge’nin renkli ülke pavilyonlarında dolaşır halde bulanların dikkatini çekmiştir. Ama bu, Günün Fosili ödülünü en ironik gündem önerisinde bulunması nedeniyle almasını gölgeleyemiyor. Paris Anlaşması’nı (yüz küsur ülkenin yaptığı gibi) henüz onaylamamış olmasına rağmen, Türkiye dün Paris Anlaşması ve Yeşil İklim Fonu altında finansal destek almak için bir gündem maddesi konulmasını istemeye cüret etti. Gözüpek, cesur, atak – ya da sadece gülünç derecede dünyadan bihaber?

Ne yazık ki, Türkiye’nin kısa vadede yeni kömürlü termik santralların açılmasına verdiği desteği ve sera gazı emisyonlarını artırma planlarını düşünürseniz, muhtemelen sonuncusu. Oysa Anlaşma altında finansal desteğe erişmek ister görünmek yerine, Türkiye şu en basit 3 adımı atmalı: Anlaşmayı onaylamalı, ulusal iklim eylem planındaki hedeflerini yükseltmeli ve %100 yenilenebilir enerjiye yönelmeli.”

(CAN, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR