Koronavirüs SalgınıEditörün Seçtikleriİklim KriziManşet

İklim değişikliği ve koronavirüs: Her şey birbiriyle ilişkili

0

*John Schwartz’ın NY Times için kaleme aldığı yazı Yeşil Gazete tarafından çevrildi.

Yeni koronavirüs ve iklim değişikliği arasında bir bağ var mı?

Teksas Teknik Üniversitesi‘nde iklim bilimcisi ve federal hükümetin önde gelen iklim değişikliği raporu Ulusal İklim Değerlendirmesi‘nin yazarı Katharine Hayhoe, Pazartesi günü attığı bir dizi tweet’te bu acil soruyu ele aldı.

O sırada İrlanda ve İskoçya’daki konferansları pandemi sebebiyle yarıda kesildiği için Teksas’a geri dönüyordu. 11 günlük bir ziyarette 18 konuşma ve 40 etkinlik için planlanmıştı, ancak beş gün erken geri dönmek zorunda kaldı. (Karbon ayak izini azaltmak için seyahatlerini azalttı. Bu yüzden uluslararası bir yolculuk yaptığında, yapabildiği her şeyi araya sıkıştırıyor.)

İklim değişikliği ve koronavirüs arasındaki olası ilişkiye dair attığı ilk tweet aslında konuyu çok güzel özetliyor: “Kısa cevap, çok az ilişki var ama uzun cevaba göre her şey birbiriyle ilişkili.”

İnsanlar her yerde

Salı günü kendisiyle yaptığım konuşmada bu düşünceleri daha da açtı. Zika gibi bazı hastalıklar, sivrisinek ve keneler gibi hayvanlar tarafından yayılır ve ısınan bir dünya hayvanların coğrafi aralığını genişlettikçe yayılması beklenebilir. Ama Covid-19’u ileten insanlar. Ve biz zaten her yerdeyiz.

Daha sonra iklim değişikliğinin virüslerle ve genel olarak grip gibi hastalıklarla ilişkili riskleri şiddetlendirebileceğini gösteren araştırmadan alıntı yaptı.

Sıcak hava çözüm olmayabilir

Daha sıcak kışların yardımcı olabileceğini düşünebilirsiniz, çünkü grip mevsimi daha sıcak kışlarda daha az etkili. Ancak Hayhoe, daha yumuşak bir sezonun insanları gelecek sezon için aşılanmak için daha az eğilimli hale getirdiğini söyledi. Bir sonraki sezon daha erken başlayabilir ve daha sert olabilir ve büyük acılara neden olabilir. Hayhoe ayrıca, daha sıcak bir iklimin bağışıklık tepkisini azaltabileceğini öne süren araştırmaların mevcut olduğunu söyledi.

Hava kirliliği SARS’tan ölen sayısını artırdı

İklim değişikliği ve hastalık arasında daha derin bir bağlantıya da bakan Hayhoe şunları söyledi: “Enerji için fosil yakıtları yaktığımızda, sera gazlarını serbest bırakmanın yanı sıra, havaya kirlilik ekliyoruz. Ve araştırmalar hava kirliliğinin öldürdüğünü göstermiştir. Bu ay yayınlanan bir araştırma, hava kirliliğinin her yıl 8,8 milyon ölümden sorumlu olduğunu gösteriyor.”

Daha da kötüsü, hava kirliliği insanları solunum yolu hastalıklarına karşı daha hassas hale getiriyor. Geçmişte Çin’deki SARS salgınına bakıldığında, yüksek hava kirliliği olan bölgelerden gelen hastaların, daha temiz havalı bölgeler oluşturan hastalara kıyasla “SARS’dan ölme olasılığı iki kat daha fazla” olduğu bulundu.

İklim değişikliği sorunları daha da kötüleştiriyor

Bu nedenle Dr. Hahyoe, iklim değişikliğinin birçok sorunumuzu daha da kötüleştiren bir “tehdit çarpanı” olduğunu söyledi. Kapanışta, bu pandemi ile iklim değişikliğinin yavaş ilerleyen felaketi arasında bir bağlantı daha yapan Hayhoe “Bu kriz gerçekten hepimiz için önemli olan şeyleri eve getiriyor” dedi ve ekledi:

Asıl önemli olan hepimiz için aynı. Arkadaşlarımızın, ailemizin, sevdiklerimizin, topluluklarımızın, şehirlerimizin ve ülkemizin sağlığı ve güvenliği. Koronavirüs pandemisinin tehdit ettiği budur ve iklim değişikliği de aynen bunu yapar.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.