İklim KriziManşet

İklim değişikliği krizleri derinleştiriyor

0

2050 yılında iklim krizi yüzünden insani yardıma ihtiyacı olan insan sayısı 200 milyona ulaşacak. Eylemsizliği Bedeli başlıklı rapor, iklim krizi yüzünden derinleşen sorunlara müdahale etmek için 2030 yılından itibaren yılda en az 20 Milyar ABD Doları harcanması gerektiğini ortaya koyuyor.

Dünyanın en büyük insani yardım ağı tarafından yayınlanan yeni bir rapor, iklim değişikliğiyle bağlantılı yıkımların sonucunda her yıl insani yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısının 2050 yılına kadar iki kat artabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) tarafından dün (19 Eylül) yayınlanan Eylemsizliğin Bedeli isimli rapor, fırtına, kuraklık ve seller neticesinde insani yardıma muhtaç kişi sayısının, halihazırdaki tahmini 108 milyon kişiden yılda 200 milyon kişinin üzerine çıkabileceği konusunda uyarıyor. Raporda, kişi sayısındaki bu artışın çok büyük bir ekonomik bedeli de olabileceği, en karamsar senaryoda ise 2030 yılına kadar iklimle bağlantılı insani bedelin yılda 20 milyar ABD dolarına kadar çıkabileceği öne sürülüyor.

Birleşmiş Milletler İklim Eylemi Zirvesi öncesi açıklama yapan IFRC Başkanı Francesco Rocca, “Bu bulgular, iklim değişikliğinin dünyanın en kırılgan nüfuslarından bazıları üzerindeki mevcut ve gelecekteki etkilerini tasdik eder nitelikte” dedi. Rocca sözlerine şöyle devam etti: “Rapor, hiçbir şey yapmamanın belirgin ve korkutucu bedelini gözler önüne seriyor. Ancak, vakit artık acil eylem vakti. Erken uyarı ve ileriye dönük insani eylemi de kapsayan iklim uyumu ve afet riski azaltımına yatırım yaparak, geleceğimizin giderek artan ızdırap ve ağırlaşan insani yardım maliyetlerinin damga vurduğu bir gelecek olmasını önleyebiliriz.”

Raporda, Dünya Bankası’nın Şok Dalgaları isimli raporu ve metodolojisi temel alınıyor ve BM, EM-DAT Uluslararası Afet Veritabanı verilerinin yanı sıra IFRC’nin kendi afet istatistikleri de kullanılıyor. Rapor, bizleri bekleyenin çok belirgin bir seçim olduğunu gösteriyor. Eylemsizlikle birlikte bedellerin artması da muhtemel. Kapsayıcı ve iklim dostu kalkınmayı önceliklendiren kararlı ve iddialı eylemlere bugün başlanırsa, uluslararası insani yardıma muhtaç kişi sayısı 2030 yılına kadar yılda 68 milyona ve hatta 2050 itibarıyla 10 milyona dahi düşebilir, bu da halihazırdaki sayıyla karşılaştırıldığında yüzde 90’lık bir düşüşe tekabül ediyor.

Kızıl Haç ve Kızılay İklim Merkezi Danışmanı ve raporun başyazarlarından Julie Arrighi rapordaki bulgularla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu raporda, küresel toplum değişen iklimden kaynaklanan ve giderek büyüyen risklerin ele alınması için gereken iddiayı gösteremediği takdirde yaşanacak olası sonuçlardan bazılarını ortaya koyuyoruz. Bu raporun önümüzdeki günlerde yapılacak İklim Eylem Zirvesi sırasında ve sonrasında -emisyon azaltımı ve de öncelikle artan risklere uyum yönünde çabaların yenilenmesini de dahil olmak üzere- kapsayıcı ve iklim dostu kalkınma yatırımlarının arttırılması için gerekli ivmenin yakalanmasına yardımcı olmasını ümit ediyoruz” dedi.

Raporun tamamı için tıklayın

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.