İklim KriziManşet

İklim değişikliği insan yaşamını daha da etkileyecek

0

Tokyo’da 38.kez toplanan Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’nin ardından yeni bir rapor yayınladı. Dünyada konuyla ilgili yayınlanan en kapsamlı araştırma olan rapora göre ilkim değişikliği şimdiye kadar doğal sistemler üzerinde etkili oldu, bundan sonra insanlar üzerinde de kriz etkisi görülecek.

71e883ad87b53514350f6a70670032eb_news_featured

Raporda, “Artan sıcaklıklar sağlığımızı, evlerimizi, gıdamızı ve güvenliğimizi tehdit ediyor” denildi.

Rapor, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) küresel ısınmanın nedenleri, etkileri ve çözümler konusunda yayımladığı ikinci çalışma oldu.

Etkiler 7 senede 2 katına çıktı 

Çalışmada birinci raporun yayımlandığı 2007’den bu yana küresel ısınmanın etkilerine dair bilimsel kanıtların neredeyse iki katına ulaştığı vurgulandı. Raporda, “ısınmanın artan boyutları ağır, yaygın ve gergi döndürülemez etki olasılığını arttırıyor” denildi.

Rapora göre, iklim değişikliğinin insan hayatına ve canlılara etkileri kitlesel olacak;  karada sıcaklıklar arttıkça hayvanların, bitkilerin ve diğer türlerin daha kuzeye, kutuplara doğru harekete geçeceği söyleniyor. Yıllar ilerledikçe insanların da küresel ısınmadan giderek artan oranda etkileneceği belirtiliyor.

Gıda krizi kapıda

Mısır, pirinç ve buğday üretiminin 2050‘ye dek olumsuz etkileneceği ve o zamana dek 9 milyara ulaşacak dünya nüfusunun gıda talebinin de artacağı tahmin ediliyor.

İklim anormalliklerinden ölümler

Sel felaketleri ve sıcaklardan kaynaklanan ölümlerin de artacağı vurgulanıyor. Kısa vadede daha yoksul ülkelerin olumsuz etkileneceği, ancak zengin ülkelerin de bu olumsuz etkilerden muaf kalamayacağı söyleniyor.

Kıtlık, elektrik kesintileri, şehirlerin zarar görmesi

Yayımlanan rapora göre; son zamanlardaki hava koşullarının yarattığı değişimlere insanoğlunun adapte olması giderek zorlaşıyor.
Kısa sürede kalıcı önlemler alınmaması durumunda kıyı şeritlerinin sular altında kalması, küresel ısınma, kuraklık ve aşırı yağışlar sebebiyle kıtlık, iç bölgelerdeki sellerle şehirlerin zarar görmesi, şiddetli fırtına gibi olağanüstü hava koşulları dolayısıyla elektrik ve çeşme suyu gibi kanıksanmış hizmetlerin aksaması gibi sıkıntılar Dünya’yı bekleyen tehlikelerin sadece birkaçı.

Artan sıcaklıklar dolayısıyla yaşanacak zorluklar da insanların toplu olarak göç etmelerine sebep olabilecek. İnsanların yanı sıra hayvanlar da iklim değişikliğinin sonuçlarından payını alıyor; bazı türlerin yok olma tehlikesi bulunuyor.

Doğal sistemler tehlike altında

Raporda iklim değişikliğinin önümüzdeki 20 ila 30 yıl içinde doğal sistemler üzerindeki muhtemel etkilerinden de bahsedildi.  Tehdit altındaki doğal sistemler arasında Kuzey Kutbu’ndaki buz denizi ve mercan kayalıkları da var. Raporda denizler ve tatlı su sistemleri üzerindeki etkilerden de bahsediliyor. Daha asitli bir hale gelecek okyanusların mercan kayalıklarını ve bu kayalıklardaki doğal yaşamı tehdit edeceği vurgulanıyor.

“Artık bimiyordum demek bahane değil”

IPCC Başkanı Rajendra Pachauri Yokohama’da düzenlediği basın toplantısında “Bu gezegendeki hiçkimse iklim değişikliğinin etkilerinden muaf olmayacak” dedi. Dünya Meteoroloji Örgütü Başkanı Michel Jarraud da daha önce insanların dünyanın iklimine bilgisizlik nedeniyle zarar vermiş olabileceklerini vurguladı ve “Artık bilmiyordum demek iyi bir bahane değil” diye konuştu.

Raporun politikacılara tavsiye niteliği taşıyan bölümünde, sıcaklıkların sanayi devrimi öncesi döneme göre 2,5 derece yükselmesinin, küresel ekonomide gelirlerin yüzde 0,2-2 arasında erimesine sebep olabileceği ve bunun da birçok sorun yaratabileceği belirtildi.

(BBC Türkçe / Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.