İklim KriziManşet

İklim değişikliği biranızın maliyetini iki katına çıkarabilir

0

Grist’de Eric Niiler imzasıyla yayınlanan makaleyi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Hatice Çulha‘nın çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

 

Bira içenler, iklim değişikliği arpa üretimini etkilediği için daha az biraya daha fazla ödeme yapabilirler. Bilim insanları, aşırı kuraklığın ve sıcak hava dalgalarının tahılın yetiştirildiği bölgelerde sıklaşacağını ve yoğunlaşacağını düşünüyor.

Birçok çiftçi halihazırda kuraklığa karşı daha dayanıklı tahıllar üretmek ve su tasarrufu için daha verimli sulama sistemleri kullanarak zaten yavaş yavaş ısınmakta olan gezegene ileri bitki ıslahı teknikleri ile uyum sağlıyor. Ancak Nature Plants dergisinde çıkan yeni bir çalışma, birçok bölgenin gelecekteki kurak iklim koşullarıyla başa çıkamayacağını söylüyor. Bu çalışma, California Irvine Üniversitesi’nden çevre bilimci Steven J. Davis ile birlikte Çin’deki bir araştırma ekibi tarafından yapıldı.

Ekip dünya çapında malt haline getirilebilen arpanın yetişeceği bölgelere baktı ve 2100 yılına kadar 5 farklı iklim ısınma senaryosunda neler olacağını tahmin etti. Ekip, hem ekonomik aktivite hem de iklim değişikliği modelleri kullanarak bira fiyatı ve tüketiminin yanı sıra arpa üretimine de ne olacağı konusunda tahminlerde bulundu.

Çalışmaya göre, en şiddetli iklim olaylarının yaşandığı süre boyunca dünya çapında bira tüketiminin yüzde 16’sı oranında, başka bir deyişle hemen hemen ABD’nin 2011 yılındaki toplam bira tüketimine eşit miktarda azalacağı tahmin ediliyor. Çalışma ayrıca ortalama bira fiyatlarının iki katına çıkacağını öngörüyor. Her ülke bundan farklı bir şekilde etkilenecek. Örneğin İrlanda’da bir Arjantin biranın bardak fiyatı 4,84 dolar, İtalya’da 4,52 dolar ve Kanada’da ise 4,34 dolar kadar artacak. Çalışmada belirtilenlere göre, Amerikalı içki severler olağanüstü durumlarda bira fiyatlarının 1,94 dolara kadar çıktığını görecek ve arpa çiftçileri ise diğer ülkelere daha fazla ihracat yapacak.

İklim değişikliği ve Çin ekonomisi hakkında çeşitli makaleler yayınlayan Davis, aşırı kuraklık ve sıcaklıkların çiftçileri arpalarını yerel bira fabrikalarına satmak yerine, çiftlik hayvanlarına vermeye zorlayacağını ifade ediyor. Davis, “Bu sıkıntılarla karşılaştığımızda modellerimiz, insanların bira üretimi yapmaktansa arpaları çiftlik hayvanlarını beslemede kullanmalarını öneriyor. ” diyor ve ekliyor, “Bu oldukça mantıklı. Bu ticari mal açısından oldukça lükse kaçıyor ve masanızda yemek olması daha önemli.”

Fort Collins, Colorado’daki New Belgium Beer Factory’de (Yeni Belçika Bira Fabrikası) sosyal ve çevresel sorumluluk yöneticisi Katie Wallace, “İklim değişikliğinin etkileri zaten butik biracılar tarafından hissediliyor.” diyor. 2014’te ABD’nin arpa yetiştiren bölgesi – Montana, Kuzey Dakota ve Idaho – aşırı derecede nemli ve sıcak bir kış geçirdi. Bu da erken filizlenmeye yol açtı ve mahsullerin çoğu işe yaramaz hale geldi. Çiftçiler, depodaki kaynaklardan yararlanmak zorunda kaldılar.

2017 yazı ve geçtiğimiz yaz Pasifik Kuzeybatı butik biracılara eşsiz lezzetler sunan şerbetçi otu üretimini etkileyen şiddetli kuraklıktan etkilendi. Wallace, arpa ve şerbetçi otunun gelecekte yaşanması muhtemel kıtlığına karşı nasıl etkilenmeyeceklerini planlarken iklim değişikliğinin tüm butik biracıların zihnini kurcaladığını söylüyor. Newman, “Oldukça stres verici.” diyor ve ekliyor, “Bazı durumlarda, artan bir hassasiyet düzeyinin olduğunu ve ucundan dönmelerin yaşadığını gözlemliyoruz. Tüm bu olanlar belirli aralıklarla gerçekleşti, ancak sıklığı artıyor” diyor.

Ülke çapında 4,500 küçük bira fabrikasını temsil eden ticaret grubu Brewer’s Association’da tedarik zinciri uzmanı Chris Swersey, butik bira endüstrisinin geleceği planladığını ifade ediyor. Swersey, arpa üretiminin miktarının ve yerinin bugünkügibikalacağını düşündüğü için bilimsel çalışmaların doğruluğunu pek onaylamadığını söylüyor. Araştırmacılar, arpa serisini kış hava şartlarına dayanıklı türlerle genişletmeyi ummalarına rağmen, Swersey arpa yetiştiriciliğinin kuzeye Kanada’ya taşındığını söylüyor.

Swersey, “Sektör, arpa üretiminin değiştiğinin zaten farkında.” diyor ve şöyle devam ediyor, “İleriyi düşünmemiz ve iklimimizin 50 ya da 100 yıl sonra nasıl bir hale geleceği konusunda akıllı davranmamız gerekiyor.” diyor.

Bu sadece iklim değişikliğini düşünen sıradan insanların yaptığı bir şey değil. En çok satan markaları No 1 (Bud Light) ve No. 3 (Budweiser) üreten Budweiser, ABD’nin bira üretiminde krallığını sürdürüyor. Budweiser, Kuzey Amerika’daki geniş bir çiftçi ağından arpa satın alıyor ve tarım uzmanı Jessica Newman’ın rehberliğinde kuraklığa dayanıklı yeni arpa türlerine yatırım yapıyor. Newman Idaho Falls, Idaho’daki ofisinde şöyle diyor, “ Her şey doğru çeşitleri bulup doğru karışımı elde etmek ve tahıl yetiştiricilerimize doğru teknolojiyi sunmakla ilgili.”

Newman, Budweiser’in Colorado’daki gıda laboratuarının Voyager, Merit 57 ve Growler adında yeni arpa türleri üzerinde çalışmalar yaptığını söylüyor ve şöyle ekliyor, “Kuraklığa ve filizlenmeye dayanıklı üretim yapıyoruz. Yağışlar erken gelir ya da yılın yanlış döneminde yağarsa, arpa filizlenebilir ve kullanılmaz hale gelir. Ayrıca su kullanımının daha az olmasını ve daha az tarımsal kimyasalların kullanılmasını istiyoruz.”

İklim bilimci Davis, kendisinin ve meslektaşlarının bu çalışmayı iklim değişikliğinin günlük hayatımızı nasıl etkilediğiyle ilgili tartışmayı canlandırabilmek için bir düşünce çalışması olarak yazdıklarını ifade ederken söyle konuşuyor, “Bira hakkında bir gazete sayfası, varoluşsal tehditlere yol açan bir konuyla uğraşırken biraz anlamsız görünebilir. Ancak, bazılarımız kişisel bir bira sevgisine sahip ve bunun ilginç olabileceğini düşünüyor. İklim değişikliği sadece hava durumunu değiştirmez; market alışverişimizi ve hobilerimizi de etkiler.”

 

Makalenin İngilizce Orjinali

Yeşil Gazete için çeviren: Hatice Çulha

 

(Yeşil Gazete, Grist)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.