İklim Değişikliği beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor

İklim Değişikliği tarımı da etkiliyor. Gana'da Mısır'ın yerine artık Darı ve Manyok ekiliyor tarlalara.

Uluslararası tarım araştırmacılarına göre iklim değişikliği ana besin maddelerinin üretimini giderek daha da zorlaştırıyor. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak insanbeşer gelecekte beslenme alışkanlıklarının değiştirmek durumunda kalacak.

Uluslararası Tarım Araştırması Danışmanlar Kurulunun raporunda gelecekte yaşanacak üretim düşüşünün önüne geçmek için ana besin maddelerinin yüksek ısıya dayanıklı diğer besin maddeleri ile değiştirilmesi gerekebileceği belirtiliyor. Uluslararası Tarım Araştırması Danışmanlar Kurulunun “İklim Değişikliği ve Besin Sistemleri” başlıklı raporunun ingilizce metnine buradan erişmek mümkün.

Dünya üzerinde en geçerli olan besin maddeleri durumunda bulunan mısır ve buğday, 30 santigrat ısının üzerindeki iklim ortamlarında daha az tohum üretebiliyor.

Uluslararası Tarım Araştırması Danışmanlar Kurulundan Sonja Vermeulen belirtilen 30 santigrat üzeri hava sıcaklığının günümüz dünyasında pek çok ülkenin ortalama ısısı durumuna geldiğini söylüyor.

Vermeulen, iklim değişikliğinin sadece hava sıcaklığını arttırmadığını, düşen yağmur miktarını da etkilediğini belirtiyor. Bu durumun da bazı bölgelerde kuraklığa diğerlerinde ise sel baskınlarına yol açtığını vurguluyor.

İklim değişikliği tarım zararlılarının da hastalıkların da seyrini değiştiriyor Vermeulen, tüm bunların sonucu olarak gelecekte besin zinciri için önemi gözardı edilemeyecek bazı tarım ürünlerinin özelliklerinin değişeğini, farklılaşacağını da belirtmeden geçmiyor. Vermeulen’e göre bu temel besin maddelerinden biri de patates.

Hindistan'ın Sangrur eyaletinde yeni dövülmüş pirinç tanelerini tutan çiftçi. Bölgede tuzlu su oranının artması, kuraklık ve seller pirinç ekimini de etkiliyor
Hindistan'ın Sangrur eyaletinde yeni dövülmüş pirinç tanelerini tutan çiftçi. Bölgede tuzlu su oranının artması, kuraklık ve seller pirinç ekimini de etkiliyor

Pirinç, üzerinde özellikle durulması gereken başka bir besin maddesi. Yüksek hava sıcaklıkları, tuzlu suyun tarımsal alanları basması, artan seller ve artan kuraklıklar bu hayati besin maddesinin de üretim marjını düşürmekte.

Mısır yerine Darı

Bazı besin maddeleri bazı bölgelerdeki değişimlere ayak uydurabiliyor diye devam ediyor Vermeulen ve ekliyor, “Fakat diğerlerinin yerini alabilecek yeni besin maddeleri üzerine eğilmemiz artık zaruri bir hal aldı”

Buna örnek olarak Afrika’nın çok geniş bir coğrafyasında Mısır yetiştirmek söz konusu bile değil, Mısır’ın yerini artık Darı ve Manyok bitkileri ekiliyor bölgede.

Tüm bunları alt alta getirdiğnizde insanın beslenme şeklinin değişmekte olduğunu apaçık görebiliyorsunuz diyor Vermeulen.

Vermeulen ile arkadaşları iklim değişiminin besin üretimi ve besin sağlığına etkileri üzerine iki ayrı rapor hazırlamış durumda. Tarım araştırmacısı Vermeulen sözlerini şu şekilde sone erdiriyor, “Havalar ısındıkça ana besin maddelerimizi kaybetmeye devam edeceğiz”

(Yeşil Gazete, Voanews)

Alper Tolga Akkuş
Alper Tolga Akkuşhttp://acikradyogunlugu.wordpress.com/
Anavarza’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdikten sonra ismi lazım değil uluslararası bir bankada 12 yıl çalıştı. Bedensel engelinin kendisine sağladığı SGK imkanlarını kullanarak 2011 Kasım’ında emekli oldu ve asıl mesleğine kesin dönüş yaptı. Yeşil Gazete’yi yemyeşil yapmak gibi bir görevi kendisine misyon edinmiştir. Adanalıdır, Galatasaraylıdır, Türkiye’de yaşamaktadır ve bu üç mucizeyi allahın kendisine bir lütfu saymaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

EN ÇOK OKUNANLAR