İklim KriziManşet

İklim değişikliği 2030’a kadar 100 milyon insanı yoksullukla karşı karşıya bırakabilir

0

Megan Rowling tarafından Reuters‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Ece Derici‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

8 Kasım Pazar günü Dünya Bankası’nın yaptığı açıklamaya göre, olumsuz hava koşulları ve yükselen su seviyesinden yoksul insanları korumak için doğru politika uygulanmadığı takdirde iklim değişikliği 2030 yılına kadar 100 milyon insanı daha yoksullukla karşı karşıya bırakacak.

Raporda Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler’in Eylül ayında hedeflediği yeni 17 hedeften biri olan yoksulluğu sonlandırmanın, küresel ısınma ve yoksullar üzerindeki etkileri dikkate alınmadığı takdirde, imkansız olduğunu söyledi. İklim değişikliği emisyonlarını azaltmak için ortaya atılan iddialı planların, aynı zamanda yoksul insanları karşılaşabilecekleri herhangi bir olumsuz etkiden de koruması gerektiğini ekledi.

Afrika boynuzu bölgesindeki açlıktan kaçıp başkent Mogadişu’ya gelen evsiz kalmış Somali’li kadın, geçici olarak kaldığı çadırının dışında oturuyor. ( 20 Eylül, 2014 )

Afrika boynuzu bölgesindeki açlıktan kaçıp başkent Mogadişu’ya gelen evsiz kalmış Somali’li kadın, geçici olarak kaldığı çadırının dışında oturuyor. ( 20 Eylül, 2014 )

Dünya Bankası Grup Başkanı Jim Yong Kim konuşmasında ‘’İklim değişikliği en çok yoksulları etkiliyor ve şimdiki mücadelemiz onlarca milyon insanı değişen iklim nedeni ile sefalete sürüklenmekten korumaktır.’’demiştir.

Banka’nın değerlendirmesine göre, eğer gelişim yavaş ilerler ise 900 milyon yoksul insana ek olarak 2030’a kadar 100 milyon insan daha yoksulluk seviyesinde yaşıyor olacak. Banka, 2015’teki yoksul insan sayısını ise 702 milyon olarak açıkladı.

İklim değişikliği için Dünya Bankası üst-düzey yöneticisi John Roome’un söylediği üzere bu durum insanlara tarımsal üretimde düşüş, sel baskınının mülk ve geçim kaynaklarını yok etmesi ve gittikçe artan sıtma tehditiyle zarar veriyor.

Roome, yoksulluğun sona erdirilmesi ve iklim değişikliği ile mücadeleyi ‘’çağımızı tanımlayıcı konular’’ olarak nitelendirmiş ve muhabirlere ileriye yönelik yapılacak en iyi şeyin, bütünleştirilmiş strateji çerçevesinde yoksulluğu ve iklim değişimini azaltma mücadelesi olduğunu söylemiştir

Rapora göre, yoksul aileler geliri yüksek olanlara oranla iklim streslerine karşı daha savunmasızlar. Çünkü, başlıca mülkleri genelde kötü yapılandırılmış evler ve kötü arazilerdir ki kayıpları çoğunlukla sigortasız.

Raporda ek olarak, özellikle Sahraaltı Afrika ve Güney Asya’da düşük gelirli ailelerin, onları büyük bir sefalete sürükleyecek iklime bağlı felaketler nedeni ile zor kazanılmış gelirlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları belirtildi.

UYARLAMA ÇERÇEVESİ

Küresel ısınmanın durdurulması için kararlaştırılmış yeni anlaşmanın yapılacağı 30 Kasım -11 Aralık BM İklim Zirvesi öncesinde yayınlanan rapora göre, 2030’un ötesinde, dünyanın bitmek bilmeyen iklim değişikliğine adapte olma yetisi sınırlandırılabilir.

Dünya Bankasına göre, yoksulluk üzerindeki uzun süreli etkileri idare etmek, emisyonları bu yüzyılın sonuna kadar sıfıra indirgemek için bir an önce yeni politikalar geliştirilmelidir.

Bunların bazıları yoksullar için faydalı olabilir. Örneğin, daha temiz hava, daha fazla enerji verimliliği ve daha iyi toplu taşıma gibi.

Yoksullukla mücadelede kısa süreli ilerlemelerin iyi tasarlanması ve uluslararası destek sağlanması koşuluyla politika değişimlerinden korkulmamalıdır.

Örneğin, fosil yakıt sübvansiyonlarından tasarruf, yüksek yakıt maaliyetleri olan yoksul ailelere yardım etmek için yardım planlarına yeniden yatırılabilir, hükümetler karbon ve enerji vergileri uygulayabilir ve gelirleri evrensel nakit transfere dönüştürebilirler. Bu tip uygulamalar yoksullar için oldukça faydalı olacaktır.

Uluslararası toplum, finansal ve teknolojik destek sağlayarak sigora programları, mahsül araştırması, toplu taşıma ve hava durumu sistemleri gibi yardımlarda bulunabilir.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Megan Rowling

Yeşil Gazete için çeviren: Ece Derici

(Yeşil Gazete, Reuters)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.