İklim KriziManşet

İklim aktivistleri sokakları terk etmiyor

0

20 Eylül’de küresel iklim grevi için sokakları dolduran milyonlarca aktivist, bu hafta da ‘gelecek için cumalar’ eylemleri kapsamında greve çıktı. Yeni Zelanda’da ülke nüfusunun yüzde 3.5’ine denk gelen 175 bin kişi greve katıldı.

Geçtiğimiz hafta küresel bir boyut kazanan “Gelecek için Cumalar” (Fridays for Future) eylemleri bu hafta da Yeni Zelanda’da on binlerce öğrencinin katılımıyla başladı.

İsveçli aktivist Greta Thunberg’in okula gitmeyerek cuma günleri iklim krizi karşıtı grev yapmasıyla başlayan harekete geçtiğimiz hafta Asya’dan Avrupa ve Amerika’ya tüm dünyadan milyonlarca öğrenci dahil olmuştu. Dünyanın hemen hemen tüm önemli şehirlerinde okula gitmeyen öğrenciler ve onlara destek veren iklim aktivistleri sokaklara çıkarak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi‘nde buluşan dünya liderlerine küresel ısınmayı engellemek için daha fazla çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

Yeni Zelanda‘daki eylemleri organize eden İklim için Okul Grevi NZ Platformu ülke genelinde 175 bin kişinin greve katıldığını duyurdu. Bu sayı ülke nüfusunun yüzde 3,5’ine tekabül ediyor.

Yine dünya çapında katılım olması beklenen eylemler Güney Kore, Japonya, Tayvan gibi uzakdoğu ülkelerinde yapılmaya başlandı.

Finlandiya‘da da öğrenciler ve çevreci aktivistler iklim kriziyle mücadele için sokağa çıktı

İsviçre‘nin Lozan kenti de bir diğer iklim protestosuna sahne oldu. ABD’den İtalya’ya, dünyanın dört bir yanındaki iklim eylemcileri meydanlardaydı.

Lahey’de 7’den 70’e

Hollanda‘nın Lahey kentinde toplanan binlerce iklim aktivisti, hükümetin iklim politikalarını protesto etti. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle organize edilen gösteriye ülkenin farklı kentlerinden gelen yaklaşık 30 bin gösterici, Koekamp Meydanı’nda toplandı. Her yaştan göstericiler, ana yolları kullanarak Malieveld Meydanı’na yürüdü.

Parlamento ve bazı bakanlık binalarının yanından geçen göstericiler, çevreyle ilgili sloganlar attı, pankartlar taşıdı.

Hollanda hükümetinin iklim politikalarını eleştiren göstericiler, iklim değişikliğiyle mücadele için etkin politikalar uygulanması çağrısında bulundu. Protestolar dolayısıyla yürüyüş güzergahında geniş güvenlik önlemleri alınırken, şehir merkezi çevresindeki bazı yollar da trafiğe kapatıldı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.