Kategoriler: İklim KriziManşet

İklim aktivistleri Münih Havaalanı’nı iki saat boyunca bloke etti

Almanya‘da Son Kuşak (Letzte Generation) adlı iklim örgütüne mensup aktivistler, Münih Havaalanı‘nda ellerini piste yapıştırarak uçuşları sekteye uğrattı.  Hafta sonunda en az 350 bin yolcuya hizmet vermesi beklenen havalimanında 60 uçuş ya iptal edildi, 11 uçuş başka havalimanlarına yönlendirildi.

Aktivistler, ülkelerinin iklim politikasını protesto etmek amacıyla gerçekleştirdikleri eylemi, ‘Pfingsten’ dini tatili nedeniyle yılın en yoğun seyahat edilen hafta sonlarından birine denk getirdi.

Hava yolculuğunun iklim üzerindeki olumsuz etkisini vurgulamak için havalimanını hedef aldıklarını belirten eylemciler, hükümeti demiryollarını ihmal etmek pahasında havayolu sektörünü sübvanse ettiği için eleştiriyor.

‘Sorun hükümette, tatilimizde değil’

Son Kuşak, X hesabında, havaalanı asfaltının farklı bölümlerinde iki grup halinde oturan ve protesto pankartları taşıyan altı üyesinin fotoğraflarını paylaştı. Pankartlardan birinde “Sorun hükümette, tatilimizde değil” yazıyordu.

Eylem yerine iden çok sayıda polis sekiz aktivisti gözaltına aldı. Polisin açıklamasına göre eylemciler, güvenlik çitini keserek dört noktadan havalimanına girmeye çalıştı. İkisi bu bölgede gözaltına alındı, diğerleri piste girdi. İki saat sonra ilkin bir pist, ardından ikinci pist yeniden iniş-kalkışa açıldı, ama gecikmeler devam etti.

 

İçişleri Bakanı: ‘Suç teşkil eden eylemler iklimin korunmasına zarar veriyor’

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser aktivistlerin eylemlerini kınayıp protestoyu suç olarak niteledi: “Bu tür suç teşkil eden eylemler, hava trafiğini tehlikeye atıyor ve iklimin korunmasına zarar veriyor, çünkü bunlar yalnızca nefret ve öfkeye neden oluyor.

Fraser, “faillerin” aktif şekilde kovuşturulmasını ve havalimanlarında güvenlik önlemlerinin artırılmasını istedi.

İklim aktivistleri Almanya’da kendilerini uçak pistine yapıştırdı
Almanya’da iklim aktivistleri Monet tablosuna patates püresi fırlattı
İklim aktivistlerinden Hamburg Filarmoni Orkestrası’nın konseri sırasında eylem
Münih’te iklim protestolarına yasak, aktivistlerden ‘yapıştırıcı banyosu’ yanıtı

Ulaştırma Bakanı iki yıla kadar hapis cezası istedi

Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ise mevcut yasaların hafif suçlar olarak kabul ettiği bu tür eylemlerin iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngören yeni yasalar çıkarılması çağrısında bulundu.

Almanya’da koalisyon hükümetinin içinde Yeşiller Partisi de bulunuyor. Partinin eş başkanı Annalena Baerbock dışişleri, diğer eş başkan Robert  Habeck Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı. Yeşillerden Anne Spiegel Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanlığına,  Steffi Lemke Çevre, Doğayı Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketici Koruma Bakanlığına, Cem Özdemir de Gıda ve Tarım Bakanlığına atanmıştı. Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth ise Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı oldu.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete