İklim KriziManşet

İklim aktivistleri ‘boş vaatler istemiyoruz’ sloganıyla bugün grevde

0
Fotoğraf: Fridays for Future

İklim aktivistleri, dünyanın karşı karşıya kaldığı halk sağlığı, sosyo-politik ve ekonomik krizleriyle bir arada süregelen iklim krizine karşı, dünya liderlerinin acilen somut ve iddialı hedeflerle harekete geçmesini talep etmek üzere 19 Mart tarihinde Küresel İklim Grevi kapsamında bir araya geliyor.

Dünya çapındaki gençlik hareketi, BM İklim Zirvesi COP26‘ya giden süreçte hükümetlerin ve iş dünyasının uzun vadeli net sıfır hedefler duyurmasına karşılık, “Boş Vaatler İstemiyoruz (#NoMoreEmptyPromises) sloganıyla çağrıda bulundu.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 ülkede 700’den fazla noktada fiziksel ve dijital eylemler planlanıyor.

‘Somut eylemlere öncelik verilmeli’

Grevde, bu yıl iklim değişikliği sebebiyle dünyanın çeşitli bölgelerini harap eden felaketlere yönelik acilen harekete geçme talebi öne çıkıyor. İklim krizi, Teksas’ta en az 82 kişinin hayatını kaybettiği kış fırtınasından, Arjantin’de şimdiye kadar 40.000 hektarın yok olduğu ve devam eden orman yangınlarına kadar çeşitli etkileriyle dünyanın birçok yerindeki insanlar ve ekosistemler üzerinde olumsuz etkisini artırıyor. İklim aktivistleri, uzun vadeli iklim hedefleri yerine somut eylemlere öncelik verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Arjantin‘li iklim aktivisti Nicki Becker “Gerçekleştirilen emisyon azaltımı ile net emisyon azaltımı aynı anlama gelmiyor. Net azaltım, ağaç dikimi gibi güvenilir olmayan yöntemlerle süregelen emisyonların telafi edilmesine olanak tanıyor ve açıkçası günümüzde gereken ölçekte hayata geçmesi mümkün olmayan teknolojilere dayalı. Bilim insanları, ihtiyaç duyduğumuz hedeflerin içinde boşluklar olan anlamsız net sıfır hedefler olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Adalet ve eşitlik yönlerinin hesaba katıldığı şeffaf ve yasal açıdan bağlayıcılığı bulunan hedeflere ihtiyaç duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Aktivistlerden acil eylem önerileri

Filipinli iklim aktivisti Jon Bonifacio, “Dünya liderleri, günümüz sistemine karşı mücadele eden gençlerin statükoyu korumak açısından tehdit unsuru oluşturduğunun farkındalar. Ancak aktivistleri susturmanın, güç yerine zayıflığın belirtisi olduğunu bilmiyorlar. Bizleri bastırmaya yönelik yapılanlar, hareketimizi güçlendiriyor. Bir kişinin tutuklanmasıyla kolektif hareketin tamamı bir araya gelerek onların arkasında duruyor” dedi.

İklim grevi yapan aktivistler, daha fazla boş vaat istemediklerine yönelik başlattıkları #NoMoreEmptyPromises çağrısıyla birlikte acil eylem önerilerini sundukları listeyi yayınladı.

‘Bu kadar yeter’

Meksika’dan Maria Reyes, “İktidardakilere bu kadarı yeter diyoruz. Karar vericiler her şeyin yapısal olarak bağlantılı olduğunun farkına varamıyorlar. Verdikleri küçük ve oldukça geç olan kararlarla kendi mezarlarını kazıyorlar. Ancak ilk zarar görecek olanlar onlar değil, toplumun en savunmasız kesimleri. Acilen harekete geçmemiz gerekiyor ve bunun dışında hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

İsveçli Greta Thunberg ise “Eviniz yanarken, itfaiyeyi aramadan önce 10, 20 yıl beklemiyorsunuz; olabildiğince hızlı hareket ediyorsunuz ve elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz” yorumunda bulundu.

Türkiye’deki eylem yerleri

Kazma Bırak Platformu ve Ekoloji Birliği Gençlik Meclisi‘nin çağrıcı olduğu iklim grevlerinde Türkiye’de gerçekleştirilecek grevler şu şekilde belirtildi:

  • İstanbul
    Kadıköy Rıhtım (Atatürk Heykeli Önü)
    Buluşma: 16.30
    Basın açıklaması: 17.00
  • Ankara Kuğulu Park
    Pankart yapımı: 12.00
    Toplanma: 12.30
    Basın açıklaması: 13.00
  • İzmir Alsancak/Türkan Saylan Kültür Merkezi önü
    Buluşma saati: 17.00
  • Çanakkale Truva Atı önü
    Buluşma saati: 18.00
  • Adana Heykelli Park
    Buluşma saati: 12.30

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.