İklim Krizi

İklim adaleti Karaburun Bilim Kongresi’nde

0

Karaburun Bilim Kongresi’nin altıncısı 8-11 Eylül tarihlerinde İzmir Karaburun ve Mordoğan’da toplanıyor. “Dünyanın dört bucağı: Kapitalizm ve mücadele” temasıyla yapılan bu yılki Kongre’de iklim adaleti de ele alınacak konu başlıklarından biri.

Karaburun Bilim Kongresi’nde ele alınacak konular arasında Gıda Egemenliği, Yerel Yönetimler ve Kültür Politikaları, Reel Sosyalizm Deneyimleri, İslamiyet ve Kapitalizm, Sosyal Medya ve Ayaklanmalar gibi başlıklar bulunuyor.

İklim adaleti

Kongrede yapılacak olan atölye çalışmalarından biri ise “Ekolojik Krize Karşı İklim Adaleti Mücadelesi” başlığını taşıyor. Atölye çalışmasının çağrı metninde “Ne yalnızca çevre hakkı, su hakkı gibi hukuksal dallara tutunuyoruz ne de kadın-erkek üzerinden cinsel yönelimleri dışlayan patriyarkal sistemi veri kabul ediyoruz. Aksine neden-sonuç ilişkisi içerisinde sorunu bütüncül bir bakış açısıyla ele alarak ötesini kurguluyoruz; halkların eşitliği için radikal bir dönüşümü gerektiren iklim adaleti talebini yükseltiyoruz” deniyor.

Kongre kapsamında 10 Eylül Cumartesi günü 13:00-17:00 saatlerinde Karaburun Merkez’deki Nergis Çay Bahçesi’nde yapılacak olan iklim adaleti  atölye çalışmasının yürütücüleri arasında ekososyalist hareketten ve Ekoloji Kolektifi’nden tanınan Hatice Kurşuncu, Hande Atay, Ilgın Özkaya Özlüer, Fevzi Özlüer, Stefo Benlisoy gibi isimler yer alıyor. Çalışma herkesin katılımına açık.

Yürütücülerin yaptığı açıklamaya göre çalışmalar iklim adaleti, biyogüvenlik ve gıda egemenliği, su egemenliği, kır ve kent birlikteliği, emeğin, doğanın ve cinslerin özgürlüğü, ekolojik krize karşı birleşik mücadele temel başlıkları altında küçük gruplar halinde yürütülecek, ardından bu tartışma başlıkları Forum şeklinde tartışmaya açılacak. Atölye çalışmasının sonunda tartışmalar doğrultusunda hazırlanan bir sonuç metniyle Ekolojik Krize Karşı İklim Adaleti Manifestosu oluşturulması hedefleniyor.

İklim adaleti atölye çalışmasının çağrı metnine buradan ulaşabilirsiniz. Karaburun Bilim Kongresi’nin tam programı ve katılım için gerekli bilgiler ise kongre web sitesinde bulunabilir.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.