İkizdereliler taş ocağına karşı eylemde: Toz fabrikası değil çay fabrikası istiyoruz

Haber: Gençağa Karafazlı ve Hüseyin Altun

*

AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat’ın, İşkencedere Vadisi’nde açmak istediği taş ocağına karşı çıkan yurttaşlar, perşembe günü İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) öncülüğünde bir eylem gerçekleştirdi.

Şirketin Rize’nin İyidere ilçesinde yapımını üstlendiği Lojistik Limanı proje inşaatı için gerekli taş ihtiyacının karşılanması için açmak istediği maden ocağına karşı bölge halkı bir haftadır nöbet tutuyordu.

‘Çay mı taş mı?’

Gerçekleşen eylemde, yaşam savunucuları, İHD temsilcileri, Derelerin Kardeşliği üyeleri, Çay Üreticileri Temsilciği, ÇGD, Sol Parti, CHP Kadın Komisyonu üyeleri ile yurttaşlar yer aldı.

Yurttaşlar ellerinde “Çay mı taş mı?”, “Taş ocağına değil turizme yatırım”, “Bu taşlar Cengiz’ e bedava”, “Dinamit sesi değil kuş sesi”, “İkizdere taş ocağına kurban edilemez”, “Toz fabrikası değil çay fabrikası istiyoruz” yazılı dövizler taşıyarak taş ocaklarını protesto ettiler.

‘Vadide hayat son bulacak’

Protesto eyleminde konuşma yapan yurttaşlar, AKP yakınlığıyla bilinen Rizeli Cengiz İnşaat’a seslenerek “Kalkandere senin ilçen git oradan taş al bizim cennet vadimizi bırak” diye seslendi.

Yurttaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek acele kamulaştırma kararını yeniden gözden geçirmesini istedi. Eylemde konuşma yapan İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) başkanı Ziya Yıldırım ise son çıkarılan kamulaştırma ilanları ile birlikte eşsiz doğaya sahip koruma altına alınmış turizm bölgesi ilan edilmiş İskencedere Vadisi’nin yok olmakla karşı karşıya kaldığını söyledi.

‘Korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri’

Başkan Yıldırım’ın ardından İDEF adına yapılan basın açıklamasını Pınar Baş okudu. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Doğu Karadeniz Bölgesi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyada biyolojik çeşitlilik açısından korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olarak belirlenmiştir. Bölgeye bu özelliği kazandıran ise binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Fırtına, Şenöz, Hemşin, Çağlayan, Arılı ve İkizdere gibi vadilerimizdir.

‘Doğal Sit Alanı’

Rize İli, İkizdere İlçesi, İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 13.08.2020 tarihli ve 170536 sayılı olur’u ile kısmen “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ” ve kısmen “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir.

Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren uğraşmaları sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi’nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması proje mevcuttur.

‘Taş kaynağı olacak’

Bunlara rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Şimşirli köyü ve Cevizli köyü, Gürdere köyü arasındaki İşkencedere Vadisi için yeni ruhsatlar verilmiştir.

İyidere lojistik liman ihalesini alan Cengiz inşaat tarafından İşkencedere vadisi Taş ocağı kaynağı olarak kullanılmak istenmektedir.

‘Mahkemeye rağmen ruhsat aldı’

2019 yılı sonunda, İkizdere ilçemizin Cevizlik köyü ile Gürdere köyü arasında bulunan İşkencedere vadisinde bir Taş ocağı ve kırma eleme tesisinin kurulması, bölge halkının başvurusu sonucu mahkeme kararı ile durdurulmuştur. Davamız şu anda bilirkişi tespit sürecindedir.

Vadide verilen ve durdurduğumuz taş ocağı ruhsatına rağmen 2020 yılı sekizinci ayında Ulaştırma ve alt yapı bakanlığı tarafından yeni bir taş ocağı ruhsat başvurusu yapılmış ve ruhsat alınmıştır. Bir önce ki projede yıllık 100 bin ton taş çıkarılacaktı.

‘Yıllık 15 milyon 724 bin 800 ton taş’

Bu yeni ruhsatta yıllık 15 milyon 724 bin 800 ton taş çıkarılması hedeflenmektedir. Bakanlık bununla da kalmamış, vadinin devamında bulunan Şimşirli köyüne de aynı tonajlı taş ocağı ruhsatını almıştır.

İki tesiste toplam yılda 31 milyon 509 bin 600 ton taş çıkartılması planlanan bölge tamamen yok edilecektir. İkizdere bölgesinde daha önce açılan üçtaş ocağına yeni açılacak taş ocakları ile birlikte İkizdere turizm bölgesi ilan edilmişken artık TAŞ OCAĞI BÖLGESİ HALİNE gelecektir.

‘Bölge halkına danışılmıyor’

Bu bölgede yaşayan köylüleri direk ilgilendiren ve geçim kaynakları yaşam alanlarını ortadan kaldıracak, doğal yaşamı ve ekolojik dengeyi alt üst edecek bu girişimler bölgedeki köylülere danışılmadan yapılmaktadır.

Dünyada sayılı vadiler arasında yer alan İkizdere vadisinin kollarından olan İşkencidere vadisi eşsiz bitki örtüsüne sahiptir. Vadide bulunan orman sayısız yabani hayata ev sahipliği yapmaktadır.

‘Deli Bal’ olarak bilinen ve vadinin önemli geçim kaynaklarından olan ürün, vadide doğal yöntemlerle yöre köylüleri tarafından senede 1 ton üretilmekte ve temel geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır.

‘Çay ve arıcılık son bulacak’

Taş ocağının vadiye vereceği en büyük zararlardan bir tanesi de köylülerin en önemli geçim kaynağı olan Çay bahçeleridir. Organik çay üretimi, özellikle son yıllarda hayvancılığın bitmesiyle köylülerin önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur.

Taş ocağının yaratacağı tahribatla halk bu yaşam kaynaklarını da kaybedecektir.

‘Haklı gerekçesi yok’

Gelişmiş pek çok ülke, dünyada yaşanan iklim ve ekolojik krize karşı, İkizdere vadisi gibi essiz yerleri koruma altına alırken, bizim doğamızın ve yaşam alanlarımızın Taş ocaklarına kurban edilmesinin hiç anlamı yoktur.

Verilen yanlış kararlardan dönülmesi oldukça kolaydır. Geri dönüşümü olmayan yıkım ve talan yapıldığın da bunun sorumluluğunun hiçbir haklı gerekçesi olmayacaktır.”

Çalışmalar yakında başlayacak

Gerçekleşen protesto eylemi sonrası yurttaşlar tekrar nöbet çadırına giderek nöbetlerine devam etti.

Bölge halkı Ulaştırma Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü görevlilerinin vadiye şantiye kurmak için önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağını öne sürüyor.