[İkizdere direnişi] Ali Akyıldız: Deremizin suyu yarı yarıya azaldı

İkizdere'de yapılmak istenen taş ocağı şimdiden yöre halkının hayatını olumsuz etkilemeye başladı. Bazı köylüler artık ekinlerinden ürün alamadıklarını ifade ederken, bazıları da köye su veren derenin seviyesinin azaldığını ve önceden kullanabilir olan suyu artık kullanamadıklarını söyledi.

Rize İkizdere’de yapılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkının direnişi devam ederken, ocak için çalışmalar da devam ediyor.

Taş ocağı daha hayata geçmeden köylüleri etkilemeye başladı. Bazı köylüler artık ekinlerinden ürün alamadıklarını ifade ederken, bazıları da köye su veren derenin seviyesinin azaldığını ve önceden kullanabilir olan suyu artık kullanamadıklarını söyledi.

İkizdere direnişçilerinden Ali Akyıldız, bölgeye hayat veren derenin durumunu şöyle anlattı:

“Taş ocağı çalışmaları başladıktan sonra deredeki suyumuz tam yarı yarıya azaldı. Bu, büyük dereden gelen kırmızı alabalıkların yumurtalarını bıraktığı dere.

Dere yatağını buradan yukarı doğru 600 metre komple kapattılar. Valiliğin talimatıyla bir tek şelaleyi açık bıraktılar. Derenin 600 metresini taşlarla, kayalarla tamamen kapandı.”

‘Suyu artık kullanamıyoruz’

Gelen suyu önceden içme suyu olarak kullanabildikleri ancak şu an kullanamadıklarını ifade eden Akyıldız, derenin tamamen yok olma ihtimali olduğunu da ekledi:

“Şu anda taşların altından su geliyor, fakat çok azaldı. Deremizin suyunu tam yarı yarıya azalttılar.

Bu su, aynı zamanda bizim evlerimizin içme suyuydu. Suyu zaten artık kullanamıyoruz, parayla su alıyoruz. Buradaki komşuların hepsi parayla su alıyor. Herhalde biraz daha çalıştıklarında dere komple kapanacak.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR