Editörün Seçtikleriİkizdere DirenişiManşetVideoYerel

[İkizdere direnişi] Ali Akyıldız: Deremizin suyu yarı yarıya azaldı

0

Rize İkizdere’de yapılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkının direnişi devam ederken, ocak için çalışmalar da devam ediyor.

Taş ocağı daha hayata geçmeden köylüleri etkilemeye başladı. Bazı köylüler artık ekinlerinden ürün alamadıklarını ifade ederken, bazıları da köye su veren derenin seviyesinin azaldığını ve önceden kullanabilir olan suyu artık kullanamadıklarını söyledi.

İkizdere direnişçilerinden Ali Akyıldız, bölgeye hayat veren derenin durumunu şöyle anlattı:

“Taş ocağı çalışmaları başladıktan sonra deredeki suyumuz tam yarı yarıya azaldı. Bu, büyük dereden gelen kırmızı alabalıkların yumurtalarını bıraktığı dere.

Dere yatağını buradan yukarı doğru 600 metre komple kapattılar. Valiliğin talimatıyla bir tek şelaleyi açık bıraktılar. Derenin 600 metresini taşlarla, kayalarla tamamen kapandı.”

‘Suyu artık kullanamıyoruz’

Gelen suyu önceden içme suyu olarak kullanabildikleri ancak şu an kullanamadıklarını ifade eden Akyıldız, derenin tamamen yok olma ihtimali olduğunu da ekledi:

“Şu anda taşların altından su geliyor, fakat çok azaldı. Deremizin suyunu tam yarı yarıya azalttılar.

Bu su, aynı zamanda bizim evlerimizin içme suyuydu. Suyu zaten artık kullanamıyoruz, parayla su alıyoruz. Buradaki komşuların hepsi parayla su alıyor. Herhalde biraz daha çalıştıklarında dere komple kapanacak.”

You may also like

Comments

Comments are closed.