ManşetTürkiyeUncategorized

İki günde beş orman yangını

0

İstanbul Sarıyer ve Heybeliada, İzmir Dikili ve Menderes, Muğla Datça’da çıkan orman yangınları sert rüzgarla yayıldı. Datça’da sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor.

Hafta sonunda İstanbul, İzmir ve Muğla’daki ormanlık alanlarda yangın çıktı. Sert rüzgar nedeniyle yayılan ve güçlükle söndürülen yangınlarda dönümlerce alan hasar gördü.

İzmir Menderes‘te ormanlık alanda çıkan yangın, kısa sürede yayıldı. Özdere bölgesindeki ormanlık alanda elektrik tellerinin sürtünmesi sonucu çıktığı belirlenen bölgede,  alevlerin tehdit ettiği alandaki 5 yıldızlı otellerde konaklayanların ekipler tarafından tahliyesine başlandı. Yangına ilk olarak Menemen Belediyesi itfaiye ekibi müdahale etti. Alevlerin hızla yayılması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekibi ile Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, bölgeye sevk edildi. 38 arazöz, dört dozer ile itfaiye ekipleri alevlere müdahale etmeye başladı. Yangın nedeniyle İzmir- Kuşadası yolu da trafiğe kapatıldı. Söndürme çalışmaları sürdürülüyor.

Dikili’deki yangın kontrol altına alındı

İzmir’in Dikili ilçesinin Çandarlı Mahallesi‘nde, ormanlık ve makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere müdahale için bölgeye 5 helikopter, 17 arazöz sevk edildi. Yangında yaklaşık 20 hektarlık bir alanın etkilendiği bildirildi.

Bazı evlerin tedbir amaçlı boşaltıldığı bölgedeki yangın, ekiplerin yaklaşık dört saat boyunca havadan ve karadan müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Ekiplerin alandaki soğutma çalışmaları sürüyor.

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, ekiplerin verdiği mücadeleyle kimsenin zarar görmeden alevlerin kontrol altına alındığını söyledi. Rüzgarın hızının azalmasının ekiplerin işini kolaylaştırdığını anlatan Kırgöz, “Ciğerlerimiz yandı, ormanlarımız yandı, geniş bir alan yandı. Kısmen evler boşaltıldı ama evlere sıçramadı, ev zayiatı olmadı. Küçük ve büyükbaş hayvanların telef olduğu söyleniyor. Çok üzüldük. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Küçücük bir alan orman yangınlarına neden oluyor” dedi.

İstanbul’da Kışla yakınındaki orman yandı

İstanbul Sarıyer, Ayazağa’da ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yangın geniş bir alana yayılan yangına havadan da yangın söndürme helikopteriyle müdahale edildi. Hasdal Askeri Kışlası yakınındaki  ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangına, Seyrantepe, Sarıyer, Kağıthane, Beşiktaş, Şişli ve Kemerburgaz ilçelerinden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Heybeliada’da 1 hektarlık alan yandı

Heybeliada’da önceki gün öğle saatlerinde çıkan yangında 1 hektarlık alan zarar gördü. Saat 15:00 sularında çıkan ve kısa sürede büyüyen yangına Kartal, Maltepe ve Pendik’ten takviye itfaiye ekipleri müdahale etti. Ada sakinlerinin de yardımıyla yangın yaklaşık 1,5 saatlik çalışma sonucu kontrol altına alındı.

İstanbul Valiliği olaya dair açıklamasında şunları söyledi: Bugün saat 15.00’de Adalar ilçemiz Çamlimanı mevkiinde henüz bilinemeyen bir nedenle çıkan yangında 1 hektarlık alandaki kızılçam ormanı zarar görmüştür. Yangın, Orman Bölge Müdürlüğü Ekiplerinin karadan ve havadan müdahalesiyle saat 16.30’da kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam etmekte. Söndürme çalışmalarına iki adet yangın söndürme helikopteri dört adet orman itfaiyesi ekibi müdahale etti. Yangının çıkış sebebinin tespitine ilişkin soruşturma başlatıldı.”

Datça 12 saat yandı 

Muğla’nın Datça ilçesindeki makilik alanda dün öğleden sonra başlayan yangında yaklaşık beş hektar alan zarar gördü. Yangının neden olduğu zararın boyutu drone ile çekilen görüntülerle ortaya çıktı. Palamutbükü Verici Tepesi mevkisindeki makilik alanda dün başlayan ve kontrol altına alınmasına rağmen yeniden yayılan orman yangınını söndürme çalışmaları sabah saatlerine kadar devam etti.

Söndürme çalışmalarına 15 arazöz, 10 itfaiye aracı, su tankerleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi itfaiyeleri ile Orman Bölge Müdürlüğünden 150’ye yakın işçi katıldı. Havanın aydınlanmasıyla 3 yangın söndürme helikopteri de ekiplere havadan destek verdi.  Arazinin sarp ve rüzgarın etkili olması nedeniyle ekipler alevlere müdahalede güçlük çekti.

Palamutbükü Camisi’nden, söndürme çalışmalarına yardımcı olunması için yapılan anonsun ardından bölge sakinleri de çalışmalara destek verdi.  Yoğun müdahale sonucu yangın söndürüldü ve soğutma çalışmalarına başlandı. Datça Belediyesi twitter hesabından, yangının farklı noktalardan başladığına dikkat çekere, sabotaj ihtimalini de araştırdıklarını söyledi.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.