EnerjiManşet

IEA: Enerji verimliliği ile Çin’in toplam enerji talebi kadar tüketimi azaltabiliriz

0

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın 7-9 Haziran tarihlerinde Danimarka‘nın Sønderborg kentinde düzenlediği 7. Yıllık Küresel Enerji Verimliliği Konferansı‘nda, dünyanın dört bir yanındaki ülkeden 20’den fazla bakan bir araya geldi. 

IEA’nın konferans için hazırladığı yeni rapor, daha hızlı gerçekleştirilecek enerji verimliliği eylemlerinin Çin’in toplam enerji talebine eşdeğer enerji kullanımını azaltabileceğini gösteriyor.  

Rapor, enerji fiyatlarındaki artışın şiddetli etkilerini hemen ele alarak, enerji güvenliğini güçlendirerek ve iklim değişikliğiyle mücadele ederek günümüz krizlerinin üstesinden gelmede enerji verimliliği ve enerji tasarrufunun hayati rolünün altını çiziyor.

‘Şu anda harekete geçmezsek bedelini öderiz’

IEA Başkanı Fatih Birol konuyla ilgili şunları söyledi:

“Enerji verimliliği, dünyanın en acil sorunlarının çoğuna kritik bir çözümdür – aynı anda enerji kaynaklarımızı daha uygun fiyatlı, daha güvenli ve daha sürdürülebilir hale getirebilir. Ancak açıklanamaz bir şekilde, hükümet ve iş dünyası liderleri bu konuda yeterince hareket etmekte başarısız oluyorlar. 1970’lerin petrol şokları, verimlilikte büyük ilerlemeleri harekete geçirdi ve günümüzün küresel enerji krizine verilen yanıtın merkezinde de enerji verimliliğin yer alması son derece önemlidir. IEA Küresel Enerji Verimliliği Konferansı’nda bir araya gelen liderler, şu an enerji verimliliği konusunda hızlanmalıdır, aksi takdirde mevcut enerji krizine gerektiği gibi yanıt veremeyiz ve gelecek yıllarda bedelini ödememiz gerekecek.” 

Yeni IEA analizine göre, mevcut küresel enerji yoğunluğu iyileştirme oranını iki katına çıkararak yılda yüzde 4’e ulaştırmak, bugünün politikalarına dayalı bir yola kıyasla, bu on yılın sonuna kadar yılda 95 exajoule’luk nihai enerji tüketiminden kaçınma potansiyeline sahip. Çin’in mevcut yıllık enerji kullanımına eşdeğer olan söz konusu tasarruf düzeyi, küresel CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar yılda 5 milyar ton daha azaltacak. Bu, bu, IEA’nın geçen yıl yayınladığı Net Sıfır Yol Haritası’nda işaret edilen, dünyayı yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyon yoluna taşımak için bu on yılda ihtiyaç duyulan toplam emisyon azaltımının  yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Rusya’dan ithal edilen miktarın dört katı

Rapora göre, bu ekstra enerji verimliliği çabaları, küresel enerji harcamalarını azaltacak. Örneğin, bugünün politikalarına dayalı bir yolda harcayacakları parayla karşılaştırıldığında, 10 yılın sonunda hanehalkları tek başına enerji faturalarında yılda 650 milyar ABD doları tasarruf sağlayabilir. Bunun sonucunda dünyanın kullanmaktan kaçınacağı doğal gaz miktarı, Avrupa Birliği‘nin geçen yıl Rusya‘dan ithal ettiği miktarın dört katına eşit olurken, azalan petrol tüketimi günde yaklaşık 30 milyon varil petrole, yani Rusya’nın 2021’deki ortalama üretiminin yaklaşık üç katına ulaşacak. Böylece de günümüze kıyasla, enerji verimliliği üzerindeki bu küresel artış, bina güçlendirmelerinden imalat ve ulaşım altyapısına kadar çeşitli alanlarda 10 milyon ek iş yaratılmasına yardımcı olacak. 

 Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.