Dünyaİklim ve EnerjiManşet

IEA Başkanı Birol: Dünya ilk gerçek küresel enerji krizinde

0

Singapur Uluslararası Enerji Haftası‘nda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, dünya çapında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) pazarlarının sıkılaşması ve arzı kesen büyük petrol üreticilerinin dünyayı “ilk gerçek küresel enerji krizinin” ortasına koyduğunu söyledi.

Birol yaptığı konuşmada, Ukrayna krizinin ortasında Avrupa’ya artan LNG ithalatının ve Çin’in akaryakıt iştahında potansiyel bir toparlanmanın piyasayı daraltacağını, gelecek yıl sadece 20 milyar metreküp yeni LNG kapasitesinin piyasaya çıkacağını belirtti.

Birol ayrıca bu yıl günde 2 milyon varile yakın talep artışı olduğunu bu yüzden Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+  müttefiklerinin ise üretimi günlük 2 milyon varil kısma yönündeki son kararının da “riskli” bir karar olduğunu söyledi.

“Bu özellikle riskli, çünkü dünyadaki birçok ekonomi resesyonun eşiğinde, Bu kararı gerçekten talihsiz buldum.”

Petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil enerji kaynaklarında yükselen küresel fiyatlar, gıda ve hizmetlerin de fiyatlarının artmasına neden oldu. Yüksek fiyatlar ve karneye bağlama olasılığı, kış yaklaştıkça özellikle Avrupalı ​​tüketiciler için potansiyel olarak riskli görülüyor.

Fatih Birol, bu kış havanın görece sıcak olması durumunda Avrupa’nın bu kışı biraz yıpranmış olarak da olsa atlatabileceğini söyledi:

“Aşırı soğuk ve uzun bir kış geçirmezsek ve örneğin Nordstream boru hattı patlaması gibi herhangi bir sürpriz olmazsa Avrupa, bu kışı ekonomik ve sosyal açıdan bazı sıkıntılarla da olsa atlatacaktır.”

Birol, petrol tüketiminin 2023’te günde 1,7 milyon varil artmasının beklendiğini, bu nedenle dünyanın talebi karşılamak için hala Rus petrolüne bağımlı olacağını söyledi ve enerji krizinin temiz kaynaklara yönelimi hızlandırmak ve sürdürülebilir, güvenli bir enerji sistemi oluşturmak için bir dönüm noktası olabileceğini söyledi:

Ülkeler enerji teknolojilerini ve yenilenebilir enerjiyi bir çözüm olarak gördüklerini söyleyen Birol, “Enerji güvenliği, enerji geçişinin bir numaralı itici gücüdür” dedi.

IEA, 2022’de yenilenebilir enerji kapasitesi büyüme tahminini, bu yıl 400 gigawatt’a yakın yenilenebilir kapasite eklenmesiyle yüzde 8’den yüzde 20’ye revize etmişti.

Birol, Avrupa ve başka yerlerdeki birçok ülkenin, Rus gazının yerini alacak yenilenebilir kapasite kurulumunun izin ve lisans işlemlerindeki hızlanmanın kapasiteyi artırdığını da söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.