Kültür-SanatManşet

İDans06 İklim değişikliği performansı ile başladı

0

Bu sene altıncısı düzenlenen İdans Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali, 2 ve 3 ekim’de sahnelenen Anna Mendelssohn’un “Cry Me A River” (Gözyaşlarım Sel Olsun) tek kişilik performansı ile başladı.

Cry Me A River, ekolojik krizin insanlığın geleceğini tehdit ettiği şu günlerde aktivizmi sanatsal olarak gündeme taşıyor. İklim değişikliği hızla korkutucu noktalara yaklaşırken Avusturya’da yaşayan tiyatro yönetmeni ve oyuncu Anna Mendelssohn, bu performansında bilimsel olgular, inançlar dışında bir yol izleyerek iklim değişikliği konusundaki söylem çeşitliliğine şahsi bir açıdan yaklaşıyor.

Bir saat süren performansı sırasında kendisinin iklim değişikliği olgusunu farketmesini teatral biçimde sahneleyen Mendelssohn, yer yer suskun kalarak yer yer de bu konuda gerekenlerin yapılması için sesimizi çıkarmamız gerektiğine yaptığı vurguyla haykırarak tüm insanlığı aktivizme davet ediyor, tek kurtuluşumuzun aktivizmde, karar alıcıları bu konuya yöneltmede olduğunun altını çiziyor.

Oyun broşüründe yer verilen röportajında, oyunu yazmaya karar verme aşamasında iklim değişikliği konusunda nerdeyse hiçbir bilgisi bulunmadığını belirten ve 2011 yılında aynı oyunla Impulse Festivali’nde (Almanya) Dietmar N. Schmidt oyunculuk ödülünü kazanan avusturyalı sanatçı, konunun içine girdikçe, internet üzerinde yayınlanan makaleler ve raporları okudukça, küresel ısınma- karbondioksit miktarı – deniz seviyelerinin yükselmesi gibi olguları ve sebeplerini öğrendikçe durumun ciddiyetini kavradığını söylüyor.

İklim değişikliği konusunu öğrenme sürecini kendi şahsi anılarından yola çıkarak gerçekleştirdiği perfromans ile izleyiciye aktaran Anna Mendelssohn’un “Cry Me A River” gösterisinden kısa bir bölümü buradan izleyebilirsiniz.

İstanbul’un çeşitli iç ve/veya dış mekanlarını sahneye dönüştürecek olan 6. İdans Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali ekim ayı sonuna kadar devem edecek. Festival ile ilgili ayrıntılı bilgi için idans.info/

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.