İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

İbrahim Gökçek ölüm orucuna ara verdi

0

Grup Yorum üzerindeki konser yasaklarını ve baskıları protesto etmek için 324 gündür ölüm orucunda olan İbrahim Gökçek’in ölüm orucuna ara verdiği bildirildi. 

Grup üyeleri yaptıkları açıklamada, “Direnişimiz siyasi bir zafere ulaşmıştır. Bütün dünya bu direnişi duydu. Siyasi bir zafer kazandık, şu an olumlu görüşmeler de yapılıyor. Bugün konser başvurusu da yapılıyor ve olumlu yanıtlanacağını umuyoruz” dedi.

Gökçek, kendi isteği ile hastaneye kaldırıldı ve tedavisine başlandı. 

İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek dün Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’na seslenmiş, oğlunun taleplerinin yerine getirilmesini istemişti.

Grup Yorum üyelerinin, insan hakları savunucularının, CHP ve HDP milletvekillerinin Gökçek için Küçükarmutlu‘da bulunan 1’inci Direnişevi‘nde yaptığı açıklamada gelinen nokta kazanım olarak nitelendirildi, mücadelenin dayanışma içinde devam edeceği söylendi.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, HDP MYK üyesi Ferhat Encü, sanatçı Pınar Aydınlar ve çok sayıda kişi katıldı.

‘Mücadele etmeye devam edeceğiz’

Kaya, hiç kimsenin düşüncelerinden ve ideolojilerinden ötürü ötekileştirilmemesi ve müzik yapma haklarının engellenmemesi gerektiğini söyledi ve Grup üzerinde uygulanan konser yasaklarını kastederek “Söz veriyoruz konser gerçekleşinceye kadar bizler bu sorumluluğu üzerimize alıyoruz” dedi.

“İbrahim’in ortaya koyduğu bu irade, sadece Grup Yorum’un şarkılarını söyleyebilmesi için değil aynı zamanda Türkiye’de sanatın özgürce yapılabilmesi için herkes adına konulmuş bir irade” diyen Atay ise bundan sonra Grup Yorum’un taleplerinin takipçisi olacağını söyledi. Vekil Şeker de direnişin kazanımla sonuçlanmasından mutluluk duyduğunu kaydetti: 

Olumlu bir şekilde ve kazanımla sonuçlanması hepimiz adına mutluluk verici. Bir kişi konser yapmak için bedenini ölüme yatırıyor. Bu aslında bizim için utanç. Umut ediyorum ki İbrahim bir an önce sağlığına kavuşur. Adil yargılanma talebi aslında çağdaş bir dünyada olmaması gereken bir talep. İçeride olan, adil yargılanmayan Grup Yorum üyelerinin adil yargılanması için bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz.

Fincancı: Dayanışmanın yaşatacağı bir adım attık

TİHV Başkanı Fincancı da mücadelenin birlikte sürdürüleceğini belirtti: 

İnsan hakları örgütleri olarak İHD ve TİHV yaşamdan yana tutum alırken dayanışma yaşatır der. Biz bugün dayanışmanın yaşatacağı bir adım atmış olduk. O nedenle İbrahim Gökçek‘in Grup Yorum‘un böyle bir karar alması biz insan hakları örgütleri açısından umut verici. Biz başından beri talepleri talebimizdir demiştik. Çünkü düşünce ve ifade özgürlüğü temel haklardan ve bu ifadelerini özgürce kullanabilecekleri, türkülerini özgürce söyleyebilecekleri bir ortamı yaratmak için de başından beri mücadele ediyoruz, bu mücadeleyi sürdüreceğiz.

Helin Bölek hayatını kaybetmişti

İnsan hakları örgütleri İbrahim Gökçek’i yaşatmak için konser başvurusunda bulunmuştu. Halkın Hukuk Bürosu dün yaptığı açıklamada, Grup Yorum’un cezaevinde olmayan üyeleriyle birlikte bugün İstanbul Valiliği’ne başvuruda bulunacaklarını açıklamıştı.

Gökçek’in, kendisi gibi ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi Helin Bölek‘le birlikte kaldığı ev 11 Mart’ta polis tarafından basılmış, ikili polis tarafından gözaltına alınmıştı. Bölek, ölüm orucunun 288. gününde hayatını kaybetmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.