ManşetTürkiyeUlaşım

İBB’nin taksi projesi UKOME toplantısında 10. kez reddedildi

0

Yeni taksi sistemi ve 5 bin yeni taksi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında bir kez daha gündeme getirilen yeni taksi projesi oy çokluğu ile 10. kez reddedildi.

Dr. Mimar Sinan Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi‘nde düzenlenen ekim ayı UKOME toplantısında konuşan Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, 1990 yılından beri İstanbul’da taksi sayısının artmadığını kaydederek, “2019 yılında 100 bin şikayet almışız Beyaz Masa verilerine baktığımızda. Bu yıl içerisinde de yaklaşık 50 bin civarında taksiyle ilgili şikayet almaya devam ediyoruz. 1990 yılından beri İstanbul’da taksi sayısı sabit kalmış, nüfus ve turist sayısı arttı” ifadelerini kullandı.

‘İstanbullunun elinde kalacak 5 bin plakadan bahsediyoruz’

Utku Cihan konuşmasında şunları da dile getirdi:

Kamu elinde kalacak bu plakalar. Bunun neresi bu kadar korkulacak bir şey anlamadım gerçekten. İstanbullunun elinde kalacak 5 bin plakadan bahsediyoruz. Mevcut 17 bin 395 taksiyi işletmek, onları almak gibi bir derdimiz yok.

Şoför maaşı artık sabit olacak. Aylık olarak artık şoförün ne kadar yolcu alıp almadığından bağımsız olarak… 30 gün esasına göre SGK ödemeleri yapılacak.”

‘Halkla bizi düşman ettiniz’

“Toplu taşımada sorun var, vatandaşlar o yüzden taksiye yöneliyor. Taksici esnafımız 30 yıldır böyle bir zulüm görmedi” diyen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu da açıklamalarına şöyle devam etti:

Yerel seçimlerden önce verilen vaatlerden hangisi tutuldu? Birlikte karar alma imkanı hiç verilmedi. İBB bir ulaşım çalıştayı yaptı. 17 maddelik bir bildiri açıkladı. Ama bu bildiri sonucunda hiçbir adım atılmadı. İBB bol bol PR yaptırdı. Sürekli para harcanarak billboardlarda, ulusal basında, yandaş medyada sürekli PR yapılıp taksi kötüdür diyerek algı yapıldı, halkla bizi düşman ettiniz, bunu başardınız sizi tebrik ediyorum. Bu çalışmayı teknolojiye harcasaydınız biz burada bunları konuşmayacaktık. Seçimde sayın Başkanımız Ekrem Bey’in ulaşım danışmanı Dr. Taylan Engin Hocamız ayrıldı.”

‘Üye dağılımı kasıtlı olarak değiştirildi’

İBB Sözcüsü Murat Ongun ise, UKOME toplantısında kasıtlı olarak üye dağılımının değiştirildiğini ve teklifinin reddedildiğini kaydetti:

Kaliteli ve yeni taksi talebimiz, kasıtlı olarak üye dağılımı değiştirilmiş UKOME toplantısında Bakanlık yetkililerinin blok oyu ile 10. kez reddedilmiştir. İstanbulluların bilgisine.”

Toplantı öncesi eylem

UKOME toplantısı öncesinde yüzlerce taksici Yenikapı’da bir araya gelerek eylem yaptı. Burada da açıklamalarda bulunan Eyüp Aksu, İstanbul’da taksi sayısının artışına ihtiyaç olmadığını ileri sürdü. Aksu, eylemdeki açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İBB, bugün 10’uncu defa taksi sayısının artışını gündeme getiriyor. Biz, Türkiye Şoförler Otomobilciler Federasyonu adına sunum yapacağız. Tekrar konuları anlatacağız. İstanbul’da taksi sayısının artışına ihtiyac yok. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin raporunda yazıyor. Bizim teknolojiye ihtiyacımız var. Trafik sorunun çözülmesine ihtiyacı var. Ayrıaca taksi metre ücretlerinin iyileştirilmesine ihtiyacımız var. Biz bunları içeride anlatacağız. Taktir komisyonun. Toplantı sonunda, neticeyi burada taksici arkadaşlarımızla paylaşacağız. Kırmızı kartla, idareye kırmızı kart gösteriyoruz. 30 yıldır taksici esnafı, ulaşım sektörü böyle bir zulüm görmedi. Bunun için esnafımız sesini duyuracak, kırmızı kart gösterecek.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.