LGBTİ+Manşet

İBB’nin saldırıya uğrayan Feshane’deki sergisine soruşturma

0

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “LGBTİ+ propagandası yaptığı” gerekçesiyle birden çok kez saldırıya uğrayan ‘Ortadan Başlamak’ isimli sergi aleyhinde soruşturma başlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 22 Haziran’da Artİstanbul Feshane’de açtığı sergiye ilişkin soruşturmanın gerekçesi; “halkı kin ve düşmanlığa tahrik.”

24 Temmuz’da, Yesevi Alperenler Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kürşat Mican sergi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

19 küratör ve 300 sanatçının katıldığı, 400’ün üzerinde yapıtın bulunduğu sergiye açıldığı günden beri birçok saldırı girişiminde bulunuldu. Sergiyi basan gruplar, sergide cinsellik ve çıplaklık içeren fotoğrafların asıldığını, LGBTİ+ propagandasının yapıldığını öne sürdü.

Savcılık açık kimlik ve adres bilgisi istedi

Sözcü’den İsmail Saymaz’ın aktardığına göre, bir keçi heykeli “Tapınak şövalyelerinin taptığı şeytan” denilerek saldırıya uğradı. İki çıplak erkeği savaşını anlatan resim için ise “LGBTİ+ propagandası” denildi.

Savcılıktan İBB’ye gönderilen yazıda “’Ortadan Başlamak’ isimli serginin organizasyon ve düzenlenmesinden sorumlu kişi/kişilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek, düzenlenecek evrakın ivedi olarak cumhuriyet başsavcılığımıza gönderilmesi rica olunur” ifadeleri yer aldı.

Sergiye iki kez saldırı girişiminde bulunuldu

 Sergi açıldıktan beş gün sonra (27 Haziran 2023) yapılan ilk saldırı, serginin sosyal medyada bazı kullanıcılar tarafından hedef gösterilmesi üzerine gerçekleşmişti. Saldırı girişimi nedeniyle sergi geçici süreliğine ziyarete kapatıldı.

Mican “Buradaki sergi, bize Müslüman Türk milletine hakarettir. İvedilikle bu serginin kaldırılması lazım. Ekrem’i uyarıyoruz, ya bu sergiyi kaldırır ya da millet olarak biz bu sergiyi kaldırmasını biliriz” diyerek tehditler savurmuştu.

İlk saldırıdan yaklaşık iki hafta sonra, 9 Temmuz 2023’te ikinci saldırı gerçekleşti. İBB’yi ve sanatı hedef alan grup adına basın açıklaması yapan Mican, sergideki eserlerin milli ve manevi değerlere hakaret içerdiğini öne sürdü.

Tepkilerinin siyasi değil kültürel olduğunu iddia eden Mican, “Kültür-sanat adı altında burada sergilenen şeyler kesinlikle sapkınlığı özendirmektedir ve bizim manevi dokumuzla milli kültürümüzle yakından uzaktan alakası yoktur, örtüşmemektir, çatışmaktadır” demişti.

Serginin kaldırılması için resmi kurumlara da müracaat ettiklerini söyleyen Mican Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da buna müdahale etmesini istemişti.

Açıklamanın ardından grup üyeleri, Artİstanbul Feshane’ye girerek sanat eserlerine zarar vermeye çalıştı. Saldırganları güvenlik önlemi alan polis engelledi.

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.