İBB’den Adaların atlarıyla ilgili açıklama: 860’ı sahiplendirildi, 224’ü öldü, 115’i Adalar’da

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son günlerde sık sık gündeme gelen, geçen yıl faytonların yasaklanmasıyla ortada kalan Adalar’daki atlara ilişkin açıklama yaptı.

Atların Belediye Meclisi kararıyla sahiplendirilme işlemlerinin başlatıldığı belirtilen açıklamada, atların sahiplendirilme süreçleri ve durumları hakkında şu bilgilere yer verildi:

“Bilindiği üzere İBB Meclisi’nin 16 Ocak 2020 tarihli ve 25 numaralı kararı doğrultusunda 1179 atın satın alma işlemi tamamlanmıştır. Tarafımızca bakım altındayken satın alınan gebe atlardan doğan 20 tayın kayda alınması ile toplam 1199 at İBB uhdesinde yer almıştır. Bununla birlikte, İBB Meclisi’nin 12 Mart 2020 tarihli ve 403 numaralı kararı doğrultusunda atların sahiplendirilmesi işlemleri tamamlanarak, toplam 860 at sahiplendirilmiştir. Atların 665’i kamu kurum ve kuruluşlarına, 42’si sivil toplum örgütlerine, 148’si şahıslara, 5’i de muhtarlara sahiplendirilmiştir. Atların Adalar’daki bakımı sürecinde çeşitli sebeplerle toplam 224 at ölmüştür. İBB bünyesinde 115 atın bakımı sürdürülmektedir.”

‘Takipleri Tarım Bakanlığı’nın sorumluluğunda’

Kamu kurum ve kuruluşlarına bedelsiz devir ile sahiplendirilen sorumluluk ve tasarrufunun, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu belirtilen açıklamada, şahıs ve sivil toplum kuruluşlarına sahiplendirilen atların durumuyla ilgili bilgi alınabildiği kaydedildi.

İlgili mevzuat doğrultusunda sahipli atların takibinin Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatınca yapıldığı belirtilen açıklamada, şu bilgiler aktarıldı:

“Atların sahiplendirilmesi ile ilgili taahhütte, atların sahiplenen kişilerce bir yıl boyunca bakımının yapılması şartı yer almakta olup, en az bir yıl boyunca atlara bakmayı kabul eden kişilere sahiplendirilmiştir. Adalar’da kalan kurumumuza ait 115 at, İBB’nin atlı zabıta gibi çeşitli hizmetlerinde kullanılmak üzere şartları iyileştirilen at ahırlarında yaşamlarını sürdürmektedir.”

‘Yerel yönetimler istedi’

İBB’nin hibe ettiği atlara en büyük talebin yerel yönetimlerden geldiği belirtilerek Kastamonu, Mersin, Niğde, Nevşehir, Ardahan, Kayseri, Aydın, İstanbul, Tokat, Yozgat, Sivas, Hatay, Adıyaman ve Kütahya‘da çeşitli düzeydeki  belediyelerin, toplam 605 atı sahiplendiği  bildirildi. Bu işlemlerin yaklaşık yüzde 30’unun AK Parti, MHP ve BBP’li belediyelerce gerçekleştirildiği ifade edildi.

İstanbul, Elazığ ve Nevşehir‘deki üç devlet üniversitesine de toplam 60 at verildiği bilgisi paylaşıldı. Kayseri ve Ankara‘daki sivil toplum kuruluşlarının (STK) toplam 42 ata talip olduğu kaydedilen açıklamada “İstanbul, Yozgat, Kayseri ve Erzincan‘dan başvuru yapan bireylere 148 at gönderildi. İstanbul’da muhtarlıklar tarafından da beş at sahiplenildi. Hayvanların yüzde 77’si kamu kurumlarına gönderildi. Kalanların yüzde 17’sini bireyler, yüzde 5’ini STK’lar ve yüzde 1’ini de muhtarlar sahiplendi” denildi.

Hak savunucuları atların gönderilmesine karşı çıkmıştı

Geçen baharda, İBB Adalar’da faytonların kaldırılmasına ve atların Ada dışına çıkartılmasına; faytonların yerine de elektrikli araçların kullanılmasına karar vermişti. Hayvan hakları aktivistlerinin büyük tepkisine ve karşı çıkışına rağmen, hayvanların büyük bölümü Adalar’dan çıkarılarak Türkiye’nin çeşitli yörelerindeki kamu kurum ve kuruluşlarına ve kişilere hibe edildi. Belediyeden yapılan açıklamada da “atlara iyi bakımın yapılacağı ve satılmayacağı ön şartının arandığı sahiplendirme işleminde atların düzenli kontrollerinin yapılacağı” belirtildi.

Ancak bu denetimin İstanbul dışındaki yerlerde Tarım ve Bakanlığı’nın uhdesinde olduğunu açıklayan İBB’nin çeşitli bölgelere gönderdiği hayvanların akibeti belirsiz.

Son olarak Hatay‘ın Dörtyol Belediyesi‘ne gönderilen 100 atın önce bir at çiftliğine verildiği, koronavirüs salgını yüzünden mekanlar kapanınca, günlük maliyeti karşılanamayan atlardan 10’u bakımsızlıktan öldüğü, kalanların da çiplerinin çıkarılarak satıldığı ortaya çıktı. 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi