TürkiyeManşetUlaşım

İBB 580 milyon dolar borçlandı: Dört yeni metro hattı yapılacak

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), metro hatlarının finansmanı için ilk defa uluslararası piyasalara dolar cinsi tahvil ihraç ederek beş yıl vadeyle 580 milyon dolar borçlandı. Tahvil ihracına 2,4 milyar doların üzerinde talep geldi.

Eurobond ihracı yapıldı

Eurobond ihracını duyurmak için yapılan basın toplantısında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kaynarca-Pendik-Tuzla, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı ve Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hatlarının finansmanı için bankalardan borç almak yerine, Eurobond ihracı yapıldığını ifade etti:

Böylelikle İstanbul, toplam 52,1 kilometre yeni metro ve 39 yeni istasyona daha kavuşacak. Bu hatlarda, tek yönde saat başına 275 bin olmak üzere, günde 5 milyonu aşkın yolcu taşınacak. Bu yeni finansmanın katkısının sonucunda, İBB olarak, aynı anda 10 hatta raylı sistem inşaatlarımız sürüyor olacak.”

Eurobond, devlet ya da şirketlerin kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracı.

Belediye bütçesiyle metro yapılamıyor

Önceki İBB yönetimlerinin metro inşaatları konusunda zaman ve kaynak israf ettiklerini söyleyen İmamoğlu, belediyenin kendi bütçesiyle metro inşaatlarını yapabilmesinin ihtimal dahilinde olmadığını belirtti.

İmamoğlu, 28 Ekim’de açılan Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattından sonra Alibeyköy-Eminönü tramvay hattının da birkaç hafta sonra açılacağını, 2021 yılında ise İkitelli-Bahariye kısmi metro inşaatını ve Cibali-Alibeyköy tramvay inşaatının bitirileceğini söyledi.

Kamu bankalarından kredi alınamadı

İmamoğlu, kamu bankalarından kredi alamadıklarını belirterek şunları söyledi:

Kamu bankalarının başındaki yöneticiler ya da iradeler zannetmesinler ki, o bankaların sahibidirler. Kamu bankaları, her şeye rağmen bütün eksilerine, bütün sıkıntılı yönetim biçimlerine rağmen millete aittir. Kurtuluşu mümkündür. Bu garabet tavırlarından umarım vazgeçerler.”

Dış finansman kaynakları devam edecek

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dış finansman kaynaklı ilişkilerin devam edeceğini vurguladı:

Elbette ki ülkemiz içi kaynaklardan maksimum derecede faydalanmak isteriz. Ama bugünkü siyasi ortamda, bunun engel taşıdığı da ortadadır. Neredeyse ayan beyan ortadadır. Ama onun dışında, eğer yurt içinde imkan varsa, ondan faydalanırız. Yurt dışında var olan hangi imkan en uygun, en ucuz ve şehrin lehine ise, ondan faydalanırız. Mühim olan bunu kabiliyetli bir şekilde yönetmek, şeffaf bir biçimde yönetmek ve ardından da hangi projeyi halk lehine ürettiğimizi ve sonuçlandırmak istediğinizde çok doğru bir şekilde vatandaşı aktarmaktan geçer. Bu yönüyle dış finansman kaynakları ilişkimiz, devam edecek. Bunun adı bono tahvil ihracı olabilir, proje finansmanı olabilir ya da başka unsurlar da olabilir.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.