İklim KriziManşetTarım-Gıda

Kenya, mahsulleri yok eden milyonlarca kuşa savaş ilan etti

0

Kenya‘da yaklaşık 300 dönüm pirinç tarlasının kuşlar tarafından yok edilmesi üzerine, hükümet altı milyona yakın kırmızı gagalı quelea kuşunu öldürme planı yapıyor. Ancak bu planın nesli tükenmekte olan yırtıcı kuşlarına zarar verebileceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar, Kenya hükümetinin çiftlikleri işgal eden altı milyona yakın kırmızı gagalı quelea kuşunu öldürme girişiminin, yırtıcı kuşlar ve diğer yabani türler üzerinde istenmeyen sonuçlara yol açacağı konusunda uyardı.

Normalde ana besin kaynağı yerli otların tohumları olan quelea kuşları, Afrika Boynuzu‘nda devam eden kuraklıktan ötürü yerli ot miktarının azalması nedeniyle tahıl tarlalarını giderek daha fazla istila etmeye başladı.

Yaklaşık 300 dönüm pirinç tarlası kuşlar tarafından yok edilirken, iki bin dönümlük pirincin de tehdit altında olduğu belirtildi. Batı Kenya’daki çiftçilerin, kuşlar yüzünden 60 tona yakın tahıl kaybedeceği tahmin ediliyor.

Gıda ve Tarım Örgütü‘ne (FAO) göre, tek bir quelea günde 10 grama kadar tahıl yiyebiliyor. 2021’de FAO, kuşlara atfedilebilen mahsul kayıplarının yıllık 50 milyon doları (939,7 milyon lira) bulduğunu tahmin ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.