DünyaManşet

Hrant Dink ödüllü Lydia Cacho’ya ölüm tehdidi

0

Meksikalı insan hakları savunucusu gazeteci Lydia Cacho Riberio’nun kimliği belirsiz kişiler tarafından ölümle tehdit edildiği bildirildi.

Cancun’da Kadınlara Bütünsel Bakım Merkezi (Centro Integral de Atención a las Mujeres – CIAM) adlı sivil toplum kuruluşunun kurucusu ve yöneticisi olan ve ev içi şiddet, cinsel şiddet ve seks trafiği mağduru kadınlara yönelik çalışmalar yapan Cacho Riberio, 2011’de Hrant Dink Vakfı tarafından verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü almıştı. Lydia Cacho ayrıca 2007 yılında Uluslararası Af Örgütü tarafından verilen Ginetta Sagan ödülüne layık görülmüştü. Af Örgütü Cacho’yu “Meksika’nın en ünlü insan hakları savunucusu ve araştırmacı gazetecisi” olarak tanımlamıştı.

Ölüm tehdidi

Front Line Defenders’ın haberine göre 29 Temmuz günü Cacho’nun sadece acil durumlarda kullandığı çağrı cihazına ulaşan bir kişi Cacho’ya özetle “bizimle uğraşmaya devam edersen seni evine parçalar halinde geri yollayacağız” dedi.

Cacho, daha önce de ölüm tehditleri almış, 2008’de ise suikast girişiminden kurtulmuştu.

Çocuk pornografisi ve ticaretini araştırdığı Cennetin Şeytanları (Demons of Eden) başlıklı kitabında Meksika’daki bir grup işadamı ve politikacı arasındaki pedofili zincirini ortaya çıkaran Cacho hakkında soruşturma açılmış ve yazar bir süre tutuklu kalmıştı. Ancak Cacho’nun araştırmaları sonuç vermiş ve Meksika’da tarihi bir kararla 200’ün üzerinde çocuğu istismar eden bir çetenin ortaya çıkarılması ve çete başı Jean Succar Kuri’nin 112 yıl hapis cezasına mahkum edilmesi sağlanmıştı

Lydia Cacho, Hrant Dink ödülünü aldığı törende yaptığı konuşmada

“Ben haklarımı biliyorum. Sadece başka kadınların seslerini duyurma özgürlüğümü kullandığım için tecavüz etmeye kalktılar, hapse atıldım, hakkımda iki dava açıldı ve bir suikast girişimi atlattım. Ve burada, milyonlarca kızkardeşimizin sahip olmadığı bir hakkı kullanıyorum; hepimiz bu yolda birlikte yürüyebilene dek yazmaya devam edeceğim. Ve bunu, kaybettiğimiz, dürüstlükleri ve cesaretleri yüzünden öldürülen, hayatı ve ölümü Latin Amerika’da hepimizi derinden etkileyen Hrant Dink gibi, dünyanın dört bir yanından arkadaşlarımızın verdiği sıcak ilhamla yapacağım” demişti.

Cacho ile dayanışma için uluslararası bir kampanya yürütülüyor.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.