Kültür-SanatManşet

“HOŞDENG” güçlü bir kadın hikâyesi 9 Mart’ta Sahne Pulchérie’de

0

“Yok! Deli değilim… Ucundan kıyısından bile geçmedim. Çok şükür. Siz öyle bir baktınız da ben gülünce, ondan söyleyeyim dedim. Ben diyeyim size nereden bu kahkaha; annemden. Zaten garipçe, ezikçe – ne verirsen – hepsi annemden, maşallah! Şans desen şans, kısmet desen kısmet, huzur, sağlık, mutluluk, hep aileden, hepsi aileden…”

Ezgi Çelik’in yazıp oynadığı ve Ani Haddeler Pekman’ın sahneye koyduğu Hoşdeng, 9 Mart Cumartesi akşamı saat 20.30’da Sahne Pulchérie’de seyirciyle buluşuyor. Oyun Fransızca üst yazılı olarak gerçekleşecek.

Hoşdeng, Türkiye’de on binlerce şiddet mağduru kadından biri. Sadece kocasından değil, babasından, anasından da yemiş dayak. Anası da kendi kocasından… Hiç bitmeyecek gibi gözüken bir çarkın içinde sıkışmış bir kadın. Aslında, kendi parasını kazanan, büyük şehirde yaşayıp ailesini geçindiren, bir çocuk anası, elleri öpülesi bir kadın… Toplum kendisinden ne beklemişse hepsini vermiş, ama karşılığında hiçbir şey alamamış.

Hoşdeng, hoş sesli, yaşama gücünü şarkılardan alan bir kadın.

Hoşdeng, aynı zamanda kaderine boyun eğmeyip, bu çarkın değişmesi için didinen, oğlunu iyi yetiştirmeyi hayatının gayesi edinmiş bir kadın.

Hoşdeng, sadece bir kadın hikâyesi değil, aynı zamanda bir ana-oğul hikâyesi: “Her şey oğlanları yetiştiren analarda bitiyor” cümlesi, düşündüğümüz kadar gerçekçi mi? Bir kadın, kendi oğlunu toplumun ataerkil kodlarından ne kadar koruyabilir? Onu nereye kadar kollayabilir? Bir sonraki neslin dinamiğinde ne kadar rol alabilir?

Bilgi ve Rezervasyon: 0532 412 32 79 / 0535 574 72 48

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.