LGBTİ+Manşet

Hornet, App Store’dan da kaldırıldı: ‘LGBTİ+’lara iletişim hakkı dahi çok görülüyor’

0

Lubunya tanışma ve partnerlik ağı Hornet, App Store‘dan da kaldırıldı. Uygulamanın internet sitesine erişim 6 Ağustos 2020 tarihli Ankara 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla daha önce engellenmişti.

Uygulamanın internet sitesini ziyaret eden kullanıcılar “5651 sayılı Kanun uyarınca Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından erişime engellenmiştir” uyarısıyla karşılaşıyor.

‘Mahkeme kararı sonucunda’

Kaos GL’nin aktardığına göre Hornet, Apple kullanıcılarına attığı mesajda aplikasyonun “Türk mahkemelerinin kararı sonucunda” Apple tarafından kaldırıldığını söyledi.

Hornet, aplikasyonun yeniden App Store’a eklenmesi için Türkiye mahkemeleri ve Apple ile görüşmelerinin sürdüğü belirtilen açıklamada bu sürede kullanıcılar eğer aplikasyonu telefonlarından silerse yeniden yükleyemeyecekleri belirtildi.

Yıldız Tar: Ayrımcı bir sansürle karşı karşıyayız

Söz konusu yasağı Yeşil Gazete’ye yorumlayan Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar,Bu tabii ki sokakta gökkuşağı bayrağını kriminalize etmenin, bayrak taşıyanlara saldırılmasınının dijital alana yansıması. Açık, ayrımcı bir sansürle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

İnternet ortamında LGBTİ+’larin birbirleriyle tanışabildiği uygulamaların engellenmesinin sistematik bi politikayı gönderdiğini belirten Tar, bunun iletişim hakkına bir müdahale olduğunu söyledi.

‘İletişim hakkı dahi çok görülüyor’

“Bunun, WhatsApp uygulamasının engellenmesinden ne farkı var?” diye soran Yıldız Tar, “Onun kadar absürt bir şey. Söz konusu LGBTİ+ olduğunda iletişim hakkı dahi çok görülüyor” dedi.

Yıldız Tar, daha önce de tanışma ve partnerlik uygulaması Grindr’a erişimin Ağustos 2013’te engellendiğini ve Kaos GL olarak bu engeli yargıya taşıdıklarını hatırlattı.

Yapılan itiraz başvurusu Şubat 2014 tarihinde İstanbul Anadolu 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmişti. Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınan dava hala sonuçlanmayı bekliyor.

Prof. Dr. Akdeniz: Dosya AYM’de bekliyor

Bilişim Hukuk Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise Hornet’in internet sitesinin yasaklanmasına ilişkin kararı geçtiğimiz yıl yargıya taşıdıklarını, mahkeme tarafından reddedilince de AYM’ye başvurduklarını belirtti. Akdeniz, “Uzun bir süredir dosyadan herhangi bir haber yok” ifadelerini kullandı.

Bir uygulamanın engellenmesinin mümkün olmadığını belirten Akdeniz, “Bu bir yıllık süreçte ne yaşandı onu bilmiyoruz. Yetkililerin Apple ile konuşarak uygulamayı kaldırmalarını istediğini düşünüyoruz ancak uygulama Google Store’da hala duruyor. Google neden kaldırmadı, onu da bilmiyoruz. Büyük ihtimal altı ayda bir yayınlanan şeffaflık raporunda bu durum açıklanacaktır diye düşünüyoruz” bilgilerini paylaştı.

‘Özel hayatın gizliliğinin de ihlali’

Uygulamanın kendisinin bir suç oluşturamayacağını belirten Prof. Dr. Akdeniz, “Her uygulamanın kullanımına ilişkin bir soruşturma açılabilir ancak uygulamanın tamamı hedef alınamaz” dedi.

Hornet’in bir sosyal medya platformu olduğunu ve ağırlıklı olarak LGBTİ+’lar tarafından kullanıldığını dile getiren Akdeniz, “Sadece ifade özgürlüğünün değil özel hayatın gizliliğinin de ihlali söz konusu” dedi.

Uygulamanın kaldırılmasının geçmişte ve gelecekteki tüm içeriklerin engellenmesi anlamına geldiğini belirten Akdeniz, “Bu bir sansür” ifadelerine yer verdi.

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.