Hong Kong’ta 13 haftasını dolduran gösterilerde, polisin tavrı sertleşiyor. ‘Pekin aleyhine faaliyet gösterenlerin’ Çin’e iadesine itiraz etmek için başlayan gösterilerde talepler de değişti. Göstericiler demokratik seçimlerin yapılmasını ve Pekin’in desteklediği Başkan Carrie Lam’ın istifasını istiyor.
Çin‘e bağlı özel idari bölge statüsündeki Hong Kong‘da polis ve göstericiler bir kez daha karşı karşıya geldi. Daha fazla demokrasi talebiyle eylem yapan göstericilere güvenlik güçleri, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Polisin, göstericileri daha kolay ayırt etmek için mavi renkte bir su kullandığı belirtiliyor.
DW Türkçe’nin haberine göre, resmi binaların yakınlarında barikat kuran ve bazı noktalarda ateş yakan göstericilerin de polise molotof kokteyli fırlattığı aktarılıyor. 13 haftadır süren gösteriler kapsamında bugün yapılan eylemlere güvenlik gerekçesiyle polisten izin çıkmamıştı. Yasağa rağmen on binlerce kişi sokağa döküldü.
Çin’in Hong Kong’ta tamamen demokratik seçimlere izin vermeme kararı almasının 5’inci yıldönümü dündü. Karar, 2014’te Şemsiye Hareketi olarak bilinen ve 79 gün boyunca devam eden eylemlere neden olmuştu. Cumartesi günkü eylemler öncesi polis, Şemsiye Hareketinin lideri Joschua Wong ve Agnes Chow‘u gözaltına almıştı. İki lider kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.
Göstericilerin talepleri
Hong Kong’da Haziran ayından bu yana, Pekin yönetimi aleyhine faaliyet göstermekle suçlanan kişilerin Çin’e iadesine itiraz etmek üzere başlayan ve 13 haftadır kesintisiz süren gösteriler sırasında 900’den fazla kişi gözaltına alındı. Göstericiler, hükümetin ‘iadeyi askıya’ alma kararından tatmin olmayıp, tamamen rafa kaldırılmasını; demokratik seçimlerin yapılmasını ve Pekin’in desteklediği Başkan Carrie Lam‘ın istifa etmesini istiyor. Eylemciler Haziran’dan bu yana polisin eylemcilere uyguladığı şiddetin soruşturulmasını da talep ediyor.