Yunanistan’daki Olympia Antik Kenti’nde, antik yazar Homeros’a atfedilen Odysseia destanının dizelerini içeren 1800 yıllık tablet bulundu.
Arkeofili’den Erman Ertuğrul’un haberine göre arkeologlar, Yunanistan’ın güneyindeki Olympia antik kentinde, ünlü Odysseia destanının 13 dizesinin kazındığı bir tablet ortaya çıkardı. Söz konusu dizeler, bu epik şiirin bilinen en eski kaydı olabilir.
Kil plakanın, Roma dönemine, MS 3. yüzyıla tarihlendiği düşünülüyor. Yani bu tabletin yazılmasından önce, yüzlerce yıl boyunca sözlü bir gelenek içinde nesilden nesile aktarılmıştı. Tabletin kesin tarihi hâlâ doğrulanmadı, ancak keşif “büyük bir arkeolojik, epigrafik, edebi ve tarihi keşif” olarak yorumlanıyor.
Kil tabletteki yazıt, 14 numaralı bölümden alınmış ve Ulysses’in anavatanı Ithaca adasına dönmesi anlatılıyor.
Mora Yarımadası’nın (Peloponez) batı kısmında, Olimpiyat Oyunları alanında, Zeus Tapınağı kalıntılarına yakın bir yerde bulunan tablet Yunan Arkeoloji Hizmetleri ile Alman Arkeoloji Enstitüsü işbirliği içinde, üç yıllık yüzey araştırmaları sonrasında keşfedildi.
Odysseia destanı, Batı edebiyatında ufuk açan bir çalışma olarak kabul ediliyor. 12.000 satırlık bu şiir, Truva krallığının yıkılışına katıldıktan sonra 10 yıl boyunca evine dönmeye çalışan Ithaca kralı Odysseus’un öyküsünü anlatıyor.
(Arkeofili, BBC, AFP)