Hollanda‘nın Haarlem kenti, iklim krizine katkıda bulunan hayvansal ürünlerin tüketimini caydırmak amacıyla kamusal alanlardaki tüm et reklamlarını yasaklıyor.
Geçen yıl kabul edilen önergenin bu hafta resmileştirilmesiyle yasak, 2024’ten itibaren başlayacak.
Amsterdam’ın batısında yer alan ve yaklaşık 160 bin kişilik nüfusa sahip Haarlem böylece, sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla kamusal alanlarda et reklamlarını yasaklayan dünyadaki ilk kent olacak.
Hollanda’da daha önce Amsterdam, Leiden ve Lahey şehirleri uçaklar, benzinle çalışan arabalar ve fosil yakıt endüstrisi reklamlarını zaten yasaklamış olsa da bu yasaklar ilk kez et ürünlerini de kapsıyor.
Haarlem’in otobüslerinde ve kamusal alanlarındaki ekranlarda et reklamlarını yasaklayan uygulama ayrıca bazı uçuşları, fosil yakıtları ve fosil yakıtlarla çalışan arabaların reklamlarını da kapsıyor. Şirketlerle yapılan mevcut sözleşmeler nedeniyle uygulamanın başlangıcı 2024’e kadar ertelendi.
Küresel gıda üretimi, tüm emisyonların üçte birinden (neredeyse yüzde 37’si) sorumlu ve hayvanların et için kullanılması, bitki bazlı gıdaların üretiminden iki kat fazla kirlilik oluşturuyor.
‣ Hayır, bitki bazlı beslenme endüstrisine geçmek büyük iş kaybına yol açmayacak
‣ Avrupa’nın hayvan ihracatındaki karanlık koşulları biliyor musunuz?
Et sektörü ise bu uygulamayla belediyenin “insanlara kendileri için neyin iyi olduğunu söylemekte çok ileri gittiği” yönünde eleştiriler öne sürdü.
Yasak önergesini sunan Hollanda Yeşil Sol Partisi‘nden Haarlem meclis üyesi Ziggy Klazes, şöyle dedi:
“Et de en az onlar kadar çevreye zararlı. İnsanların kendi mutfaklarında ne pişirdiğiyle ilgilenmiyoruz; insanlar et yemeye devam etmek istiyorlarsa, tamam… Ama insanlara hem iklim krizinden bahsedip hem de onları bu krizin nedenlerinin parçası olan ürünleri satın almaya teşvik edemeyiz. Elbette, kararı aşırı bulan ve ‘tepeden baktığını’ söyleyen pek çok insan var ama bunun iyi olduğunu düşünenler de çok.”
‣ 1 Nokta 5: Hayvansal ürün tüketiminin iklim kriziyle ne ilgisi var?
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…