İklim KriziManşet

Hollanda’da tarihi iklim zaferi: Mahkeme’den hükümete, “Emisyonlarını azalt” kararı

0
Davaya müdahil olanlar kararı coşku içinde kutladı

Lahey Yerel Mahkemesi, bugün (24 Haziran 2015) verdiği kararla Urgenda Vakfı‘nın 900 kişiyle beraber Hollanda Hükümeti’ne karşı açtığı iklim davasında, Hollanda’nın 2020’ye kadar sera gazı emisyonlarını 1990’a göre yüzde 25 azaltması gerektiğine hükmetti.

21

Bu şimdiye kadar iklim değişikliği konusunda yeterli önlemi almadığı için bir devlet aleyhine verilen ilk mahkeme kararı. Ayrıca yurttaşların iklim değişikliğine karşı korunması için insan haklarının yasal zemin olarak kullanıldığı dünyadaki ilk dava. Benzer bir dava Belçika’da da açılmış durumda ve özellikle Avrupa’da bu kararın emsal teşkil etmesi çok yüksek bir olasılık.

Davaya müdahil olanlar kararı coşku içinde kutladı

Davaya müdahil olanlar kararı coşku içinde kutladı

Hollanda Yüksek Mahkemesi Başsavcısı Jaap Spier, 8 Nisan’da Hollanda’da yayınlanan günlük gazete Trouw ile yaptığı mülakatta konuyla ilgili şunları söylemişti: “Mahkemeler, ülkeleri etkili iklim politikaları hayata geçirmeleri için zorlayabilir. Bu tarz davalar belki de iklim değişikliğine olan siyasi ilgisizliği kırmak için tek yol.”

“Bir hakimin böyle bir karar alabilmesi için aktivist olması mı gerekir?”, sorusunu ise Spier kesin bir dille yanıtladı,  ” Hayır, bu sadece mevcut kanunların uygulanması, öte yandan elbette her yargıç bunu yapmayacaktır. Bu cesarete sahip olan yargıçlar bir gün alkışlanacaktır, olmayanlar ise zaman içinde katran ve tüye bulanacaktır.

Urgenda Vakfı, iklim değişikliği konusunda Hollanda Hükümetine karşı açtığı davaya destek sağlamak amacıyla bir süredir kampanya da yürütüyor.

"Benim torunlarım da bizim şu an sahip olduğumuz güvenli iklim koşullarında yaşamayı hakediyor. Umarım, mahkleme alacağı kararla onların geleceğini koruma altına alabilir"

“Benim torunlarım da bizim şu an sahip olduğumuz güvenli iklim koşullarında yaşamayı hakediyor. Umarım, mahkleme alacağı kararla onların geleceğini koruma altına alabilir”

9 yaşındaki Annica, "Yeryüzü tahrip olmuş halde. Neden kimse birşey yapmıyor?" diye soruyor

9 yaşındaki Annica, “Yeryüzü tahrip olmuş halde. Neden kimse birşey yapmıyor?” diye soruyor

Mart'ın talebi çok net, "HJukukun sınırları, gezegenin sınırları ile eşgüdümlü olmak zorunda"

Mart’ın talebi çok net,
“HJukukun sınırları, gezegenin sınırları ile eşgüdümlü olmak zorunda”

(Yeşil Gazete, Urgenda.nl, Yuva Derneği)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.