DünyaManşet

Hollanda’da sandıktan yine Başbakan Rutte çıktı

0

Sandık başı anketlerine göre Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VDD) 150 sandalyeli meclise 36 milletvekili gönderecek. Koalisyon hükümetinin sol liberal ortağı D66 önemli bir seçim başarısına imza atarak 19 olan milletvekili sayısını 27’ye çıkardı.

D66’nın başarısında uzun yıllar Birleşmiş Milletler’de de görev yapan Hollanda Dış Ticaret Bakanı Sigrid Kaag’ın önemli rol oynadığı belirtiliyor. 6 dil bilen Kaag Hollanda siyasetinin yükselen yıldızları arasında.

Seçim yarışında üçüncü parti ise İslam karşıtı Geert Wilders‘in Özgürlük Partisi oldu. Sağ popülist parti 3 sandalye kaybederek 17 milletvekilinde kaldı.

Kaag, zaferini masanın üzerinde dans ederek kutladı.

17 parti Meclis’te

Rekor bir sayıyla 37 partinin seçim yarışına girdiği ülkede 17 parti meclise girmeyi başardı. Bu sayının Hollanda seçim tarihinde bir rekor olduğu belirtiliyor. Meclis aritmetiğinin çok çeşitli partilere bölünmüş olması nedeniyle ülkede koalisyon pazarlıklarının aylar sürmesi bekleniyor.

Hollanda Yeşiller Partisi GroenLinks de iki bölgede yerel seçimleri kazandı.

Üç gün süren seçime katılım oranı ise yüzde 83 olarak tespit edildi. Dört yıl önce yapılan genel seçimlerde katılım oranı yüzde 84 olmuştu.

‘Daha ilerlemeci, dürüst ve yeşil bir siyaset’

54 yaşındaki Mark Rutte Hollanda’da 2010 yılından beri başbakanlık görevinde bulunuyor. Rutte çocuklar için yapılan hükümet yardımlarında ortaya çıkan skandal üzerine ocak ayında istifasını açıklamıştı. Seçim, aynı zamanda hükümetin korona kriziyle mücadelede izlediği politikaların halk tarafından kabul görüp görmediğini de ortaya koydu.

Başbakan Mark Rutte seçim gecesi yaptığı açıklamada siyasetin “daha ilerlemeci, daha dürüst ve daha yeşil” olması gerektiğini söyledi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Parlamentoda 150 milletvekili bulunan ülkede bir hükümetin çoğunluğu oluşturması için 76 sandalyeye ihtiyacı var. Bunu hiçbir zaman tek bir parti yönetemiyor ve Hollanda bir asırdan fazla süredir koalisyonlar tarafından yönetiliyor.

Tüm ülkenin tek bir seçim bölgesi olduğu ülke, tam bir orantılı temsil sistemine sahip. Ulusal oyların% 0,67’sini kazanan herhangi bir partiye sandalye garantisi veriliyor. 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.